Aproximativ 30 de speologi cu mare experiență alpină, înarmați cu rotopercutoare, coardă și gujon, împărțiți în cinci echipe de escaladă vor încerca de mâine să mai elimine din misterele Peşterii Tăuşoarelor, escaladând simultan cât mai multe verticale. Începe tabăra de explorare „Asaltul Tăușoarelor”, ediția I, 2016.
Mâine debutează tabăra de explorare „Asaltul Tăușoarelor”, ediția I, 2016 - informează custodele peşterii, Crin Teodorescu.
Rod al colaborării dintre Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud și Benjamin Elek din Oradea (responsabil tehnic al proiectului), această tabără de explorare are ca obiectiv escaladarea unui număr nedeterminat de hornuri din cavernamentul Tăușoarelor, rămase necunoscute generațiilor succesive de speologi.
„Asaltul Tăușoarelor” va consta în escaladarea simultană a cât mai multor verticale, inventarierea mediului biotic și abiotic al noilor galerii descoperite, cartarea și epuizarea potențialului de dezvoltare a peșterii.
La această operațiune de amploare vor participa aproximativ 30 de speologi cu mare experiență alpină, înarmați cu rotopercutoare, coardă și gujon, împărțiți în cinci echipe de escaladă.
„Strategia noastră este să eliminăm hornurile «virgine» pornind de sus în jos, adică de la cotele pozitive din Sala Muntelui și Sala Oaselor Ursului de Cavernă, și coborând înspre terminale, cele două sorburi. E foarte probabil să fie nevoie de o a doua și o a treia ediție a taberei de explorare. Nu știm ce vom descoperi, nu știm nici măcar dacă vom descoperi ceva, orice. Dar suntem la debutul unei aventuri fantastice, emoționante, terifiante, seducătoare...”, precizează custodele peşterii Tăuşoare, arătându-se dornic să exploreze misterioasele găuri negre din înălțimile peșterii, adăugând că se bazează pe sprijinul emoțional al celor de acasă.
„Să nu uitați rugăciunile. Căci pentru speologi există amaraje principale, amaraje secundare și dragostea celor de acasă”, conchide custodele Crin Teodorescu.
Foto - Arhivă