Sărbătoare mare astăzi în Coșbuc, comuna care a împrumutat numele poetului țărănimii. La 150 de ani de la nașterea sa, autoritățile locale din Coșbuc au pus la punct o nuntă fastuoasă, inspirată chiar dintr-una din cele mai cunoscute poezii ale sale. La sărbătoare a fost prezent și vicepremierul Vasile Dâncu.
De câteva zile bune, autoritățile locale și județene îl sărbătoresc pe poetul George Coșbuc, anul acesta împlinindu-se 150 de ani de la nașterea sa. Dacă parte din manifestări s-au desfășurat în Bistrița, astăzi a venit vremea ca „poetul țărănimii” să fie sărbătorit la el acasă, în comuna care a ajuns să îi poarte numele.
Autoritățile locale au pus la punct o nuntă tradițională, inspirată din una dintre cele mai cunoscute poezii ale lui Coșbuc, „Nunta Zamfirei”. Organizatorii nu s-au abătut de la niciun obicei, alegând pentru desfășurarea nunții case țărănești, vechi de aproape un secol.
După ce au defilat prin centrul comunei, „nuntașii” s-au adunat să sărbătorească pe un teren situat în spatele morii lui Coșbuc. Peste 1000 de „nuntași” au luat parte la inedita sărbătoare, care a fost la fel de fastuoasă ca în urmă cu 50 de ani.
Mare parte din ei au venit îmbrăcați în straie tradiționale. Până și oficialitățile au îmbrăcat costumul popular pentru a-l sărbători pe Coșbuc cum se cuvine. Președintele de Consiliu Județean, Radu Moldovan, prefectul Ovidiu Frenț, dar și directorul Complexului Muzeal au ales să se prezinte la eveniment în costum popular.
Prezent la manifestare a fost și vicepremierul Vasile Dâncu, care de data aceasta nu a mai venit îmbrăcat în costum popular, ci într-un costum clasic.
Mirii au parte și de invitați speciali responsabili cu voia bună. Este vorba despre Cornelia Ardelean Archiudean, Cristian Pomohaci, Petre Petruse, Domnica Dologa, Nicolae Cioancă, Anuța Motofelia, Mirela Petruș sau Cristina Retegan. De asemenea, pe scena amplasată lângă „plopii lui Coșbuc” vor mai urca orchestra Ansamblului Profesionist „Dor Românesc” și Taraful „Păunița” din Sîngeorz-Băi.