Aproape 20 de bistrițeni, din cei peste 1.000 care au fost înțepați de căpușe în ultimii patru ani au fost diagnosticați cu boala Lyme, numărul îmbolnăvirilor fiind în creștere an de an. Anul trecut cele mai multe îmbolnăviri au fost din mediul urban, însă nici orășenii nu scapă de această boală.
Mușcăturile de căpușe dau din ce în ce mai multe bătăi de cap medicilor. An de an sute de bistrițeni merg la spital după ce au fost mușcați de căpușe și o parte dintre ei sunt diagnosticați cu Lyme, boală produsă de înțepătura unor căpușe. Medicii avertizează că nu e bine să îndepărtați singuri insectele dacă ați fost mușcați de o astfel de căpușă, iar bistrițenii țin cont de aceste recomandări și merg cu sutele la spitale pentru a li se îndepărta periculoasele insecte de sub piele.
Anul trecut, în urma analizelor efectuate s-a stabilit că șapte pacienți au contactat și boala Lyme, numărul fiind în creștere față de anii trecuți când, anual, autoritățile sanitare descopereau mult mai puține cazuri de astfel de boli.
În ultimii patru ani aproape 20 de bistrițeni din cei peste 1,000 care au fost înțepați de căpușe au contractat boala Lyme, o boală infecțioasă produsă de o bacterie și transmisă omului prin înțepătura unor căpușe infectate.
Cunoscută ca fiind boala cu 1000 de fețe, Lyme-ul este o maladie apărută în 1975. „Boala cu 1000 de fețe” afectează întregul organism, simptomele și semnele ei mimează pe cele ale altor boli, iar reacția este foarte diferită de la om la om. Dacă este diagnosticată la început boala poate fi tratată, însă, în timp, poate da efecte foarte complicate, ducând chiar la paralizie.
Din cele șapte cazuri noi descoperite anul trecut (2 cazuri în mediul urban și 5 cazuri în mediul rural), două cazuri au fost depistate în fază incipientă, două cazuri au fost borrelioză Lyme diseminată și trei borrelioză Lyme cronică.
Căpuşa este o insectă mică, brună sau verde, foarte răspândită în zonele unde este iarbă şi tufe.