Deși există promisiuni că Bistrița va avea în curând un computer tomograf, special pentru spital, conducerea SJU nu se bazează pe acestea și pregătește un contract pentru o perioadă de trei ani de zile, cu un operator de servicii de imagistică medicală la computerul tomograf, pentru care e dispus să cheltuie 4,5 milioane de lei.
Deși existau promisiuni clare, încă de anul trecut, că Bistrița va primi pentru Spitalul de Urgență un computer tomograf (asta după ce a refuzat până acum două), conducerea instituției nu mai are răbdare și nu pune bază pe promisiuni, așa că a lansat o nouă licitație pentru achiziționarea unor servicii de imagistică medicală la computerul tomograf.
În speță, este vorba de un contract pentru o perioadă de 36 de luni, valoarea maximă a contractului urmând să fie de 4,5 milioane de lei adică 1,5 milioane anual.
Firmele care prestează astfel de servicii în municipiul Bistrița și care vor să participe la licitație trebuie să realizeze 21 de tipuri de investigații CT pentru pacienții trimiși de Spitalul Județean de Urgență. De asemenea, trebuie să facă dovada că dețin linie de gardă de 24 de ore pe zi, 7 zile din 7, cu medici specialiști în domeniu, iar pentru investigațiile în regim de urgență medicii trebuie să ofere rezultatul investigației medicale interpretată de medicul specialist în maxim 30 de minute telefonic și în maxim două ore prin e-mail.
În total, în cei trei ani de zile compania care va câștiga licitația ar putea ajunge să realizeze un maxim de 27.800 de investigații la computerul tomograf, adică aproximativ 9.300 de astfel de investigații anual.
Pentru pacienții care nu ajung în spitale, timpul de așteptare pentru efectuarea unei investigații de acest gen depășește trei luni de zile deoarece sumele alocate de Casa de Asigurări de Sănătate pentru acest tip de investigații sunt insuficiente.
Anul trecut, de exemplu, au fost finanțate doar 1.678 de investigații la computerul tomograf, valoarea plătită de Casa de Asigurări de Sănătate depășind 580.000 de lei.