La Bistrita nu este nevoie de inca un spital de urgenta! Chiar daca sunt intocmite toate documentele necesare pentru constructia unui spital de urgenta in Bistrita, autoritatile judetene spun ca nu sunt bani pentru o noua investitie.
In urma cu patru ani, pe cand la conducerea Ministerului Sanatatii era Eugen Nicolaescu, s-a implementat un proiect prin care in 20 de judete sa fie construite spitale de urgenta. Printre aceste judete se numara si Bistrita-Nasaud. Insa, proiectul a fost suspendat brusc, pentru ca a venit criza si s-a renuntat la idee.
Programul urma sa se deruleze in perioada 2008-2010, iar pentru documentatie s-au cheltuit o “caruta” de bani. Banii s-au dus, insa...doar pe documentatie ( studii de fezabilitate, ghiduri cu directive arhicturale si proiecte tehnice, avize de la Inspectia de Stat in Constructii s.a).
Pe raza municipiului era vorba ca spitalul de urgenta sa fie construit pe o pasune a Liceului Agricol Bistrita. A fost aleasa aceasta zona intrucat se afla foarte aproape de centura orasului, era la o altitudine mai ridicata si se putea amenaja si pista pentru elicopter.
Spitalul urma sa fie construit din fonduri europene si se vehicula, la vremea respectiva, ca va costa aproximativ 120 milioane de euro. Urma sa fie dotat cu 250 de paturi si sa acorde ingrijiri medicale de urgenta bistritenilor care ar fi suferit de arsuri, traume si cazurile care necesita interventii chirurgicale complexe. In acest spital isi gaseau de lucru peste 1000 de asistenti si medici. In luna septembrie a anului 2008 urmau sa inceapa lucrarile la noul spital, insa bani de la Guvern nu au mai venit, iar constructia unui spital de urgenta a fost uitata.
Au trecut aproape de trei ani de atunci, iar acest proiect a “inviat”. Insa, de aceasta data autoritatilor judetene “le-a pierit cheful” de a mai construi spitalul. Criza, e criza, iar bani pentru spitale nu mai sunt. Zilele trecute, Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, a anuntat ca ofera gratuit autoritatilor locale din 19 judete, printre care se numara si Bistrita-Nasaud, documente in valoare de 40.000.000 lei, care ar putea fi folosite la constructia unor spitale judetene de urgenta in aceste zona administrativ-teritoriale.
La Bistrita, autoritatile judetene nu mai sunt interesate de acest proiect si nici pe atat sa mai intre in posesia unor documente care au fost deja facute. Ba mai mult, pe raza judetului a fost construita o Unitate de Primiri Urgente care se afla in cadrul Spitalului Judetean Bistrita-Nasaud. Iar elicopterele de la SMURD aterizeaza pe unde pot. O perioada au aterizat pe stadionul Liviu Rebreanu. Acum, aterizeaza pe baza terenului Bazei Militare de pe strada Avram Iancu.
Pana la aceasta data autoritatile judetene nu au fost interesati sa intre in posesia documentelor si nici nu se stie pe viitorul apropiat daca se va intampla acest lucru.
“Documentatiile pentru constructia unui spital de urgenta au fost deja intocmite inca din anul 2007. Ele se afla si acum la minister. Sunt intocmite studii de fezabilitate, au fost aprobate avize, a fost organizata licitatia si nu mai trebuia decat sa inceapa constructia cladirii. Insa nu au mai fost trimisi bani de la Guvern. Acum, ministrul sananatii a anuntat ca cei care vor sa intre in posesia documentelor pot sa o faca. La noi nu stiu sigur daca o sa fie cazul. Nu cred ca o sa mai fie construit spitalul deoarece costurile sunt ridicate. Eventual daca vor vrea reprezentantii Consiliului Judetean sa finanteze sau sa acceseze vreu proiect european ”, a declarat pentru Bistriteanul.ro directorul Directiei de Sanatate Publica Bistrita-Nasaud, dr. Anca Andritoiu.
Oricum, in sistemul sanitar judetean mai sunt multe de facut pana cand bistritenii sa aiba parte de servicii medicale de calitate. Mai este nevoie de la personal pana la aparate performante. Pe raza judetului mai este nevoie de inca 330 de cadre medicale.