Nu aveţi voi dorinţe pentru câte stele vor cădea din cer în această noapte...! Numai să nu fie înnorat! Timp de câteva ore, Pământul va trece prin dreptul celui mai mare flux de stele căzătoare – Perseidele (resturi ale cometei Swift-Tuttle) iar astronomii afirmă că sunt şanse să admirăm câte o stea căzătoare pe minut.
Ca şi anul trecut, în noaptea dinspre 12 spre 13 august, dacă vor avea parte de cer senin - bistriţenii au ocazia să asiste la o adevărată ploaie de stele: fenomenul adus de Perseide revine şi în acest an, iar punctul culminant are loc chiar în această noapte, începând cu orele 21.15 şi până spre miezul nopţii.
Potrivit Organizaţiei International Meteor, se aşteaptă ca în orele de vârf să poată fi observate chiar şi 100 de stele căzătoare într-o oră.
Stelele căzătoare numite Perseide (meteorii care radiază din apropierea constelaţiei Perseu) sunt de fapt nişte resturi ale cometei Swift-Tuttle.
Dârele de foc care intră în atmosfera superioară a Pământului ating viteze de până la 60 de kilometri pe secundă iar particulele uriaşe de gaz incandescent sunt denumite şi “mingi de foc”.
“Cometa Swift-Tuttle are un nucleu uriaş, de aproximativ 26 de kilometri în diametru. Datorită dimensiunii ei imense apar numeroşi meteoriţi, iar mulţi dintre aceştia sunt suficient de mari pentru a se crea aceste mingi de foc”, a spus William Cooke de la Centrul Marshall Space Flight al NASA.
Curentul de meteori Perseide poate fi admirat pe bolta cerească până în 24 august. Deci aveţi timp să vă puneţi şi dorinţe cu oarece sorţi de izbândă - presupunând că sunteţi şi superstiţioşi din fire...
Foto: paneandov.com
Sursa: ziare.com