300 de milioane de lei ar costa, la prima strigare, punerea în practică a ideei de a amenaja o linie de tramvai care să treacă prin centru orașului, idee menită să includă Bistrița în rândul orașelor europene care își pun în valoare centrele istorice prin introducerea în zonele pietonale a tramvaielor.
Ani de zile primarul Ovidiu Creţu nu a renunțat la ideea de a aduce un tramvai în Bistriţa. Mijlocul de transport ar urma să facă legătura între Viişoara şi Unirea şi ar putea trece fie pe pietonalul Liviu Rebreanu, fie pe strada Dornei. Deși se estima că acest proiect va ajunge la 20 milioane de euro, în realitate costurile sunt de zece ori mai mari, așa că primarul Ovidiu Crețu s-a văzut nevoit, în cele din urmă, să renunțe la idee... Totuși, prin centrul orașului vor trece autobuze electrice, nepoluante, care vor lega Unirea de Viișoara. Anul acesta va fi făcută proiectarea liniei verzi de transport public, costuri estimate de municipalitate la 405.000 lei.
„Linia Verde de transport public o vom proiecta în acest an, sperăm să obținem și finanțare. Din păcate nu va fi posibil să realizăm o linie de tramvai. Mi-ar fi plăcut mi-aș fi dorit foarte mult să realizăm acest lucru pentru că linia de tramvai, prin centrul istoric al municipiului ar schimbat definitiv și categoric Bistrița în într-un oraș european. Din păcate, valoarea care ne-au prezentat-o cei care se ocupă de studiul de soluție, este enorm de mare. Prima strigare e undeva 300 de milioane de euro pentru că presupune să refacem întreaga infrastructură stradală din perete în perete, de la Viișoara și până la Unirea. Chiar dacă am venit mai sus într-o altă etapă, pentru că trecerea peste linia ferată era o problema deosebită și foarte costisitoare, și am fi pornit cu linia de tramvai numai de la pasarelă și până la Unirea, tot aceleași probleme de costuri am fi avut. Sigur cu toate reducerile pe care le-a făcut ajunsesem undeva la 100 de milioane de euro ceea ce e clar nu se poate. Nu ne putem propune astfel de ținte pentru că ar fi false, ne-am îmbăta cu apă rece și atunci este preferabil să organizăm ceea ce putem, adică o linie de transport verde, cu autobuze, nu cu troleibuze, acționate electric, care să deservească inclusiv centrul istoric" a precizat primarul Bistriței.
Proiectul de modernizare al centrului istoric presupune închiderea circulației auto în această zonă, iar municipalitatea și-ar fi dorit, pe modelul orașelor europene vechi, ca accesul să fie făcut pe aici cu tramvaie moderne, ecologice.
Totuși, ideea nu e abandonată complet, zona centrală a orașului va deveni una pietonală iar accesul turiștilor și a bistrițenilor se va putea face cu autobuze ecologice, electrice și nepoluante.