Turiștii care vor călca în 2016 prin Bistrița vor fi super informați. Asta pentru că, cu bani europeni, municipalitatea a amenajat în zona centrală a orașului încă două puncte de informare turistică, pe lângă cel propriu deschis în urmă cu mai puțin de trei ani.
În luna martie 2013, municipalitatea a inaugurat cu mare fast primul punct de informare turistică adevărat din oraș, într-un loc vizibil și accesibil publicului larg și turiștilor care vizitează municipiul Bistrița.
Situat în Piața Centrală numărul 13, punctul de informare turistică a fost deschis cu sprijinul nemților, clădirea în care acesta funcționează fiind în proprietatea Parohiei Evanghelice Bistrița. Singura condiție la acea vreme a fost ca centrul să găzduiască periodic o serie de activități care să amintească de originea săsească bistrițenilor.
De când a fost deschis și până acum pe la Centrul de Informare Turistică au trecut anual aproximativ 8.000 de turiști. În primii doi ani de la deschidere pe la Centrul de Informare Turistică au trecut anual aproape 9.000 de turiști, jumătate fiind din România, iar restul străini, în marea lor majoritate membri ai țărilor din UE.
Anul 2015 a venit cu investiții noi, astfel că din acest an turiștii care vor călca prin Bistrița au la dispoziție încă două puncte noi de informare turistică construite cu bani europeni. Singura problemă este că toate se înghesuie în zona centrală a orașului.
Primul care a fost finalizat este Centrul Național de Informare Turistică, un proiect realizat cu fonduri europene de municipalitate și se află în clădirea primăriei, în Piața Centrală numărul 4.
Proiectul este unul unic și are o hartă 3D care le oferă turiștilor informații și date despre Bistrița veche, așa cum arăta ea în urmă cu zeci și sute de ani. Investiția nu a fost deloc una mică, municipalitatea accesând 600 de mii de lei pentru crearea acestui centru de informare turistică. Al doilea punct de informare turistică a fost construit din fonduri europene, prin proiectul de 10 milioane de euro, accesat de municipalitate pentru Regenerarea Urbană a Centrului Istoric.
Odată cu construcția celor trei axe istorice în zona centrală a orașului, pe pietonal, în capătul din spatele Bisericii Evanghelice a fost amenajat un nou punct de informare turistică.
O construcție din lemn care se potrivește cu specificul zonei.
Singura problemă este faptul că toate trei se află pe o rază de mai puțin de 100 m² și toate trebuie deservite de angajații Primăriei Bistrița.
Deocamdată municipalitatea nu a luat vreo decizie în privința primului punct de informare turistică, deschis în colaborare cu Parohia Evanghelică unde se găsesc în afară de broșuri și pliante și numeroase articole și suveniruri cu Bistrița.