Discuțiile aprinse pe marginea imigranților care au venit în Europa și cota atribuită fiecărei țări au creat dezbateri în întreaga Europă. Chiar și la Bistrița, apariția unor străini a creat un val de discuții. În Bistrița-Năsăud există refugiați, dar nu veniți de peste hotare. Câți sunt și despre cine e vorba:
Apariția în ultima perioadă în Bistrița a unor cetățeni arabi a ridicat numeroase semne de întrebare legate de miile de refugiați care au venit în ultimii ani în Europa. Autoritățile ne asigură că în Bistrița-Năsăud nu există migranți din țările musulmane care s-au refugiat în Europa și ar fi ajuns la Bistrița.
Totuși, avem noi refugiații noștri, și nu puțini! 1.319 bistrițeni beneficiază de indemnizații speciale, în baza legilor privind „acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatură instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum și celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri”, dar și celor strămutați în altă localitate decât cea de domiciliu. Conform legii, pe lângă alte beneficii, au dreptul și la o indemnizație de 400 de lei lunar.
În total, Casa de Pensii plătește 4.216 indemnizații prevăzute de legile speciale, cele mai multe - 2.048 pensionarilor care au efectuat stagiul militar în cadrul Direcției Generale a Serviciului Muncii în perioada 1950-1961.
Pe lângă cei peste 1.300 de refugiați avem și 711 veterani de război și 24 de revoluționari care sunt plătiți de la sistemul public de pensii.
Totodată, Casa de Pensii plătește și 112 indemnizații pensionarilor „membri ai uniunilor de creatori legal constituite și recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică”.
În speță, este vorba de scriitori, compozitori, muzicologi, artiști plastici, actori, arhitecți sau ziariști care au fost membri ai unor uniuni profesionale recunoscute de lege.