La Bistrița se dă tonul când vine vorba de inovații în amenajări și asfaltări de drumuri. Cel puțin impresia asta o ai când ajungi pe strada Compozitorilor, situată în apropiere de pasarelă. Asfaltul se „mulează” perfect pe un stâlp, pe care-l înconjoară cu grație.
Stând în capătul străzii Compozitorilor și admirând „minunea minunilor” făcută de LDP spui cu mâna pe inimă: Orice este posibil! Constructorii de pe meleaguri bistrițene stabilesc noi trenduri când vine vorba de amenajări de străzi.
Dar să o luăm cu începutul. Ani la rând, locuitorii de pe strada Compozitorilor, situată într-o zonă rezidențială, în continuă dezvoltare, au făcut nenumărate petiții la Primăria Bistrița prin care cereau asfaltarea drumului care duce spre casele lor.
În 2014, minunea s-a produs, iar strada Compozitorilor, care are o lungime de puțin peste un kilometru, a intrat în programul de reabilitare a străzilor din noile zone de locuit. Licitația a fost adjudecată de LDP, care a primit pentru aceste lucrări 2,6 milioane de lei.
Un an mai târziu, lucrarea era recepționată. Ce este așa special la această stradă? Ei bine, aceasta a fost dotată cu un accesoriu mai puțin obișnuit: în mijlocul său răsare mândru un stâlp de câțiva zeci de metri înălțime. Este vorba despre un stâlp de medie tensiune, care nu prea poate fi mutat.
Acesta a fost totuși mutat câțiva metri, astfel încât să ocupe doar o bandă de circulație și nu două, cum era proiectul inițial.
„Stâlpul respectiv a fost practic pe mijlocul drumului. Dacă era să îl lăsăm așa, făceam o bandă prin stânga lui și alta prin dreapta lui. Noi ne-am străduit și l-am mutat puțin, cât să se poată face o bandă de 2-3 metri. E un stâlp important, de medie tensiune și nu am avut ce să facem. Au fost mai mulți factori acolo care ne-au împiedicat să mutăm stâlpul mai mult”, a fost explicația directorului LDP, Lucian Cherecheș.
Primăria Bistrița și-a dat acordul pentru această variantă, emițând toate avizele necesare. Doar mutarea stâlpului a costat în jur de 30.000 de lei... Se pare că proprietarul terenului din vecinătatea stâlpului nu a fost de acord să cedeze o bucățică de pământ pentru stâlp. De asemenea, dacă se muta mai mult stâlpul, trebuiau mutați alți trei stâlpi, lucru care ar fi dus la o cheltuială de 90.000 de lei.