Știați că Principele Carol care a locuit la Bistrița (chiar în actualul sediu al Bibliotecii Județene „George Coșbuc”, pedepsit de părinții săi Regele Ferdinand și Regina Maria pentru fuga la Odessa cu Zizi Lambrino) a fost cel care a introdus skiurile în armată și că a fost comandantul Regimentului „Vânători de munte” din Bistrița?
Asemenea detalii și multe alte aspecte istorice importante le-au aflat astăzi, la prânz, elevii la Biblioteca Județeană „George Coșbuc”, elevii Școlii Gimnaziale Nr 7 din Viișoara și elevii Școlii Gimnaziale Nr 1 din Bistrița.
Copiii au participat la o lecție deschisă și inedită susținută de profesoarele Simona Simioanca și Loredana Iuga – având drept temă „1 decembrie 1918 şi regii României Mari”.
Printre micii spectatori s-au aflat și câțiva elevi de la Școala Gimnazială Nr 1 din Bistirța, alături de învățătoarea Mărioara Petrina dar și doctorul Marius Pop, președintele Clubului Monarhiștilor Bistrițeni care le-a explicat copiilor ce înseamnă să fii monarhist: „Noi credem că lucrurile ar merge mult mai bine dacă România ar fi monarhie, și nu republică. Pentru că familia regală reprezintă un exemplu moral și etic, încă din 1866, când Regele Carol I a venit în România contribuind decisiv la modernizarea țării...” a explicat doctorul Marius Pop, amintind și detalii mai pitorești din viața Principelui Carol la Bistrița și dăruind copiilor prezenți calendare și cărți poștale cu imagini ale familiei regale.
Ioan Pintea, managerul Bibliotecii Județene „George Coșbuc” a rostit câteva cuvinte de bun venit în fața elevilor dorindu-le să se împrietenească toți cu cărțile care le stau la dispoziție în bibliotecă și le-a povestit că Principele Carol a locuit în 1919, când s-a aflat la Bistrița, chiar în clădirea în care se află și ei, aceasta aparținând, pe atunci, Garnizoanei Bistrița...
Totul a continuat cu o prezentare susținută de profesoara Simona Simioanca (prezentare la care au contribuit și elevii de la Liceul cu Program Sportiv), bibliotecara Rodica Linul de la Secția pentru Copii a bibliotecii le-a prezentat elevilor întreaga instituție pe care au și vizitat-o, iar în final, evenimentul s-a încheiat cu un mic spectacol de cântece și poezii.