Nu se ştie câţi alegători din Bistriţa-Năsăud, şi numai, au votat pe listele suplimentare! Şi asta pentru că în lege nu se specifică că ar trebui ţinută o evidenţă. Nici măcar cei din organizaţia judeţeană a PDL nu au o centralizare în acest sens cu toate că au avut montat un soft cu care se lăudau că depistează voturile multiple.
În ziua referendumului, în Bistriţa-Năsăud, 93.660 de alegători au mers la vot din cei 261.756 de bistriţeni înscrişi în listele electorale. Nu se ştie însă câţi dintre alegători au votat pe listele suplimentare.
„Nu există o statistică în ceea ce priveşte listele suplimentare ale alegătorilor de la referendum pentru că legea nu prevede întocmirea unei astfel de statistici”, a explicat pentru Bistriţeanul.ro, directorul Direcţiei Judeţene de Statistică Bistriţa-Năsăud, Ioan Chira.
Numărul persoanelor care au votat pe liste suplimentare nu este cunoscut nici de către membrii organizaţiei judeţene a Partidului Democrat Liberal, cu toate că au avut montat un soft utramodern prin care să poată fi depistate persoanele care votează de mai multe ori. Surse din cadrul partidului spun că listele cu numele alegătorilor sunt trimise la Bucureşti, iar acolo se va afla dacă în Bistriţa-Năsăud au fost sau nu persoane care au votat de mai multe ori. Purtătorul de cuvânt al organzaţiei judeţene a PDL, Gabriela Montoiu nu a răspuns la telefon pentru a oferi detalii despre activitatea de „detectiv” a partidului.
Cum ne-au obişnuit deja, în alte judeţe membrii PDL au învăţat să comunice cu presa aşa că, spre exemplu la Iaşi, deputatul Marius Spânu a declarat că aproximativ 30.000 de oameni au votat pe listele suplimentare şi au suspiciuni cum că 10% din acestea ar fi "voturi multiple". La Dolj au votat pe listele suplimentare peste 60.000 de persoane, iar în Dâmboviţa 35.000 de persoane.
Preşedintele PDL, Vasile Blaga, citat de Evz a declarat că reprezentanţii PDL din teritoriu au cerut copii după toate listele electorale suplimentare. "Ele vor fi verificate în 60 de zile. Le vom verifica şi noi. Autoritatea Electorală Permanentă are această obligaţie legală. Îmi pare rău că vor plăti oameni simpli, votanţi, şi nu cei care i-au pus să facă lucrurile acestea", a spus acesta.