Medicii si asistentele care isi desfasoara activitatea in spitalele din Bistrita-Nasaud isi fac meseria foarte bine. Cel putin asta reiese din faptul ca nici in 2009 si nici in 2010 nu a fost semnalat niciun caz de malpraxis la nivelul judetului nostru.
Comisiile de monitorizare si competenta profesionala pentru cazurile de malpraxis de la nivelul directiilor de sanatate publica vor fi obligate sa raporteze, lunar, la Ministerul Sanatatii situatia sesizarilor primite si modul de solutionare al acestora, incepand din luna iulie.
Potrivit acestui ordin, ideal ar fi ca toate cazurile de malpraxis sa fie rezolvate intre cele doua parti implicate, respectiv intre pacient sau rudele lui si furnizorul de servicii medicale.
Numai in cazul in care nu se va putea ajunge la un consens intre cele doua parti cazul ar trebui sa ajunga la alte institutii abilitate in acest sens, respectiv instantele de judecata.
In ceea ce priveste judetul nostru, directorul coordonator al Directiei de Sanatate Publica Bistrita-Nasaud, dr. Anca Andritoiu, a declarat pentru Bistriteanul. ro ca “cu siguranta vor fi respectate ordinele de sus in cazul in care ne vom confrunta cu astfel de probleme. Pana la ora actuala, in 2010, nu a fost semnalat niciun caz de malpraxis in judetul Bistrita-Nasaud. De asemenea, nici in 2009 nu am avut astfel de situatii”.
Comisia care verifica cazurile de malpraxis in judetul nostru este formata, la fel ca si in restul tarii, dintr-un presedinte si doi vicepresedinti la care se adauga reprezentanti ai Colegiului Medicilor, Ordinului Asistentelor si Moaselor, Colegiului Farmacistilor, cel al Medicilor Stomatologi, dar si reprezentanti ai Casei de Asigurari de Sanatate.
In Bistrita-Nasaud exista la ora actuala cinci unitati spitalicesti (de care apartin mai multe sectii), in Bistrita, Beclean, Nasaud, Teaca si Ilisua in care lucreaza aproximativ 3.000 de medici si asistenti.