Liceele si colegiile din tara sunt invitate de Ministerul Invatamantului Israelean sa introduca o ora de curs optionala despre "Istoria Evreilor. Holocaust". Astfel, pana ieri, scolile interesate puteau depune dosare la Ministerul Educatiei. Din judetul nostru insa, nu a aplicat nici o scoala.
Elevii din Bistrita ar fi avut posibilitatea sa invete despre istoria evreilor si mai mult, chiar sa ajunga sa invete in scolile din Israel. Acest lucru nu se mai poate intampla deoarece nici o scoala din judetul Bistrita-Nasaud nu a aplicat pentru acest program.
Ambasada statului Israel la Bucuresti a lansat o provocare liceelor din Romania. Astfel, s-ar fi putut incepe o colaborare intre scolile din Israel si cele din Romania.
Pana ieri, liceele si colegiile din tara care doreau sa faca schimb de experienta cu scolile din Israel trebuiau sa depuna un dosar cu actele necesare la Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sporturilor, la Bucuresti.
In cadrul acestei colaborari, scolile din Romania vor introduce in programa un curs optional despre “Istoria Evreilor. Holocaust”.
Mai mult, scolile care au aplicat pentru aceasta colaborare romano-israeleana vor face schimb de elevi si profesori, astfel ca elevii romani vor avea ocazia in viitor sa ajunga in Israel iar elevi de acolo vor ajunge sa invete aici.
“Israelienii sunt cei care au initiat acest proiect. Ei doresc ca in invatamantul preuniversitar sa se invete si despre istoria evreilor. Astfel ca scolile interesate de aceasta colaborare trebuie sa depuna dosare cu descrierea scolii si datele de contact la Minister, direct la Bucuresti” a declarat pentru Bistriteanul.ro, responsabilul in relatii cu presa a Inspectoratului Scolar Judetean, Anamaria Leuca.
Din judetul Bistrita-Nasaud nu s-a aratat interesata nici o scoala, asa ca elevii bistriteni care doresc sa invete despre Holocaust si istoria Israelului o pot face doar de pe internet, iar daca doresc sa viziteze Israelul, o pot face doar daca scot bani buni din buzunar.
“Nici o scoala nu s-a aratat interesata de aceasta colaborare. Chiar discutam despre aceasta problema. Nu stim care ar fi cauzele: comoditatea sau nu si-au terminat de facut actele necesare. Nu stim” a mai explicat Anamaria Leuca.
In urma cu aproape 67 de ani, 7000 de copii, femei si barbati evrei din judetul nostru au fost deportati in timpul celui de-al doilea razboi mondial in lagarele din Germania, unde au fost schingiuiti, infometati si ucisi.