Nici după a doua sesiune de selecție a proiectelor care au fost depuse pentru a beneficia de finanțare nerambursabilă de la bugetul local sumele nu fost repartizate. Deși au fost depuse 15 proiecte, doar șase au fost selectate pentru a fi finanțate, suma rămasă nealocată depășind 830.000 de lei. Primăria Bistrița va pune „la ciorap” aproape 70%.
ONG-urile din Bistrița nu au reușit nici în a doua etapă să acceseze fondurile puse la dispoziție de municipalitate pentru finanțarea activităților organizațiilor nonguvernamentale.
Inițial, prin proiectul de buget, s-a alocat o sumă de 1.240.000 de lei, sumă pe care ONG-urile ar fi putut să o obțină pentru proiectele depuse la primărie.
După prima sesiune de depunere a proiectelor, municipalitatea a alocat bani numai pentru 28 din cele 53 de proiecte depuse, cele 28 de proiecte urmând să beneficieze de doar 25 la sută din suma destinată finanțării activităților acestora.
Nici la doua strigare rezultatele nu au fost mai bune, din cele 15 proiecte depuse doar șase beneficiind de de finanțare de la buget, suma alocată în a doua etapă fiind de 52.580 de lei
Astfel, de finanțare vor beneficia C. S. Karate Bistriţa – Educaţie şi sport – 10.310 lei și Asociaţia Club Sportiv „GS Tennis Club” – Cupa „GS Tennis Bistriţa” la tenis de câmp – 15.000 lei (din banii destinați sporturilor individuale și sportul pentru toți); Fundaţia Inocenţi - Viitorul meu contează – 7.000 lei, Asociaţia „Odată ca niciodată” – Concursul Internaţional de Creaţie Plastică „Odată ca niciodată” ediţia a VII-a, partea a II-a – 7.000 lei și Asociaţia Armonia Bistriţa Meseria ta contează – portal web pentru monitorizarea situaţiei şcolare a elevilor din învăţământul profesional, în vederea prevenirii abandonului şcolar – 6.970 lei (din sumele pentru educație), iar 6.300 de lei din banii destinați activităților culturale vor merge la Asociaţia Proactiv Bistriţa – Bistriţa în ochii tinerilor.
În aceste condiții, din bugetul total stabilit inițial, abia 1/3 fiind repartizat ONG-urilor, în pușculița primăriei rămânând o sumă de 830.535 de lei.
Pentru suma rămasă nealocată pentru domeniile: tineret şi protecţia mediului se va repeta procedura de selecţie, însă banii alocați sporturilor de echipă, respectiv 800 de mii de lei, vor intra în fondul de rezervă al municipiului, comisia de evaluare hotărând ca niciunul dintre proiectele depuse de ACS FC Bistrița și AFC Gloria Junior să fie finanțate. Motivul? Concurența neloială!
„În data de 04.07. 2016, Comisia Europeană a finalizat procedurile de verificare privind acordarea unor ajutoare cluburilor profesioniste din Spania și Olanda. Prin deciziile pronunțate, Comisia a constatat că «utilizarea banilor contribuabililor pentru finanțarea cluburilor de fotbal profesioniste poate crea o concurență neloială. Fotbalul profesionist este o activitate comercială cu foarte mulți bani la mijloc, iar banii publici trebuie să respecte regulile de concurență echitabilă. Subvențiile investigate în aceste cazuri nu au respectat normele» chiar dacă unele cluburi au fost tratate ca fiind organizații non-profit. Prin aceste decizii comisia face mențiunea că asemenea finanțări încalcă art 107 din TFEU. Verificând dosarele depuse de către Asociația Fotbal Club Gloria Junior și ACS FC Bistrița se constată că aceste asociații au depus proiecte privind participarea în competiții profesioniste de fotbal, justificarea cheltuielilor fiind în acest sens. Pe cale de consecință, la lumina interpretărilor mai sus menționate, nu suntem în prezența unui proiect în sensul legii 350/2005, ci a unei activități economice incompatibilă cu acordarea unei finanțări din fonduri publice, iar proiectele sunt respinse”, explică municipalitatea.