Asociatia Nevazatorilor filiala Bistrita-Nasaud ajuta sute de bistriteni cu handicap de vedere sa se integreze in societate si sa se descurce singuri in viata de zi cu zi, oferindu-le consiliere si diverse facilitati.
In judetul Bistrita-Nasaud in cadrul Asociatiei Nevazatorilor, furnizor de servicii sociale, sunt inscrisi peste 200 de bistriteni care au handicap de vedere.
Cei inscrisi in aceasta asociatie primesc consiliere si sunt ajutati sa treaca peste problemele pe care le intampina din cauza dizabilitatilor pe care le au.
Iacob Pop, directorul Asociatiei Nevazatorilor Bistrita Nasaud, a decalrat pentru Bistriteanul.ro ca “in cadrul asociatiei avem inscrise peste 200 de persoane, atat copii cu varsta de cateva luni cat si adulti sau varstnici de peste 90 de ani. Noi ajutor de la autoritatile locale nu primim asa ca nu putem ajuta cu bani sau alte lucruri membrii asociatiei. Doar de la Uniunea Europeana primim alimente care sunt impartite acestor oameni. Traiul de zi cu zi este o mare problema pentru nevazatori, ajutoarele sociale de la stat sunt in functie de gradul de handicap pe care il au: cei cu gradul I, handicap grav primesc un ajutor social de 293 de lei pe luna, cei cu gradul II, handicap accentuat primesc 234 de lei pe luna iar cei cu gradul III, handicap mediu au un ajutor de 33, 5 lei pe luna. Problema cea mai mare este ca acesti oameni nu isi gasesc un loc de munca. Nu exista firme in oras care se ofera un loc de munca pentru cei care nu vad. O alta mare problema a acestor oameni este lipsa asistentilor personali. Multi dintre acestia au renuntat sa mai ia in grija persoane nevazatoare pentru ca sunt prost platiti. In acest moment un asistent personal ia pe luna o indemnizatie de 461 de lei, o suma foarte mica daca luam in considerare ca un asistent personal trebuie sa stea in permanenta cu o persoana care este nevazatoare. Sunt situatii in care in unele zone din judet asistentii personali nu si-au mai incasat banii, care vin de la primariile de care apartin, din luna aprilie.”
Asociatia Nevazatorilor Bistrita-Nasaud a incercat sa ofere cat mai multe facilitati bistritenilor nevazatori. “Nu putem oferi oamenilor bani dar am incercat sa aducem diferite obiecte de uz casnic sau personal care sa le faca viata cat mai usoara. Din pacate acestea sunt contracost, nu avem fonduri pentru a le oferi gratuit. Sunt diverse aparate care ii ajuta: ceas vorbitor, cantare de bucatarie, tensiometre, termometre, aparate care recunosc bancnotele, un aparat care recunoaste culorile. Toate acestea au microvorbitoare, apasand un simplu buton nevazatorii afla cat este ceasul sau ce bancnota au in mana, in functie de intrebuintarea fiecarui aparat. Exista chiar si calculatoare care au un microfon ce le spun nevazatorilor ce buton au tastat, acestia pot folosi aceste calculataore pentru a asculta muzica, pentru a vorbi pe skype etc.” a mai declarat Iacob Pop.
La sediul Asociatiei Nevazatorilor Bistrita-Nasaud se gasesc carti cu alfabetul Braille, iar doritorii pot merge acolo pentru a invata sa citeasca.
De asemenea, asociatia dispune de o biblioteca, iar cei care doresc pot merge cu un CD si cer un anume volum pe care reprezentatii asociatiei il descarca din arhiva bibliotecii si astfel ei pot asculta “povestea” cartii pe care o doresc.