Dan Onoriu, ministrul consilier în cadrul Biroului de Promovare Comercială Economică din Berlin, a anunțat că Leoni și-ar putea muta o parte din producția din România în alte țări, unde costurile de muncă sunt mai mici, precum Moldova sau Ucraina.
Producătorul de sisteme de cablare și panouri de bord auto și-ar putea muta o parte din producția din România în alte țări, unde costurile de muncă sunt mai mici, a transmis Dan Onoriu, ministru consilier în cadrul Biroului de Promovare Comercială Economică din Berlin.
„Conducerea concernului anticipează o scădere a vânzărilor în anul curent și reducerea locurilor de muncă. Afluxul mare de comenzi din cursul anului trecut, în condițiile unui număr insuficient de angajați, îndeosebi la locațiile de producție din România, s-au dovedit obstacole dificile, prin faptul că au trebuit făcute angajări masive, ajungându-se la 16.000 de angajaţi, chiar în anul în care salariul minim a fost majorat (neașteptat de mult) la 1,40 euro/oră. Această situație are drept efect că, în loc să ofere o marjă de profit estimat de 7%, proiectele din România, cu o cifră de afaceri de circa 300 de milioane de euro în următorii 6-7 ani, să asigure profituri de numai 2%, înainte de taxare și asta numai în condițiile unei restructurări care va înghiți circa 25 de milioane de euro”, a declarat Dan Onoriu, citat de Agerpres.
Potrivit acestuia, compania Leoni a spus că analizează posibilitatea de redimensionare a locurilor de muncă, astfel încât acestea să fie reduse de la 9.000 în prezent, la 5000.
„S-a precizat însă că grupul Leoni nu va renunța, în niciun caz, la locația de producție din România, ci va transfera o parte din producția realizată aici în alte țări din Europa de Est, cu costuri de muncă mai mici, precum Moldova și Ucraina, unde salariile sunt de numai 60-70% din nivelul de salarizare al României”, mai precizează oficialul.
Leoni are în Bistrița două unități de producție, unde muncesc câteva mii de oameni.