Într-o atmosferă caldă și relaxată, în această dimineață și-au dat întâlnire în Teatrul de Vară de pe pietonal – cei mai mici pasionați de istorie veche a cetății Bistriței. „Deși timpul de pregătire a fost cam scurt iar bibliografia a fost destul de consistentă, copiii au fost foarte bine pregătiți” a povestit Florin Chereji,
Președintele Asociației Bistrița Civică – inițiatoarea acestui concurs destinat elevilor de gimnaziu – a povestit pentru Bistrițeanul.ro că toate școlile din oraș au primit afișe și flyere referitoare la competiția care și-a propus să aniverseze astfel cei 750 de ani de la prima atestare documentară a Bistriței.
„Cea mai mare bucurie a fost să vedem că elevii s-au prezentat foarte entuziaști la concurs, deși pentru ei a fost o perioadă dificilă în care au avut și teze iar timpul de pregătire a fost cam scurt” a mai povestit Florin Chereji.
În concurs s-au înscris aproape 20 de echipe formate din câte trei elevi, însă doar 11 echipe s-au calificat în finala desfășurată în această dimineață.
Emoționați și însoțiți de părinții sau prietenii care i-au putut încuraja din sală – elevii au avut de răspuns unui test grilă, într-o primă etapă de doar 15 minute. A urmat o altă serie de întrebări din istoria Bistriței la care copiii au avut de formulat răspunsuri timp de 20 de minute după care, pentru deliberările și departajările finale – juriul format din istoricii Corneliu Gaiu și Vasile Duda dar și un reprezentant al asociației organizatoare au purtat discuții libere cu elevii.
Toma Paula, Căienar Bianca și Larisa Stupinean din echipa Neînfricatele (toate eleve în clasa a VIII-a, la Școala Gimnazială Nr 1 din Bistrița) au cucerit premiul I, 1500 de lei și o excursie în cetățile medievale din Transilvania.
Pe locul II s-au clasat Reu Teodora, Bumbu Paul și Găurean Emanuela din echipa „Fulgerul” (elevi în clasa a VII-a la Școala Gimnazială „Lucian Blaga”) iar pe locul III s-au clasat Detectivii bistrițeni Șirlican Horia (Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare”), Alexandru Naghiu și Diana Bozbici (de la Colegiul Național „Liviu Rebreanu”) – toți elevi în clasa a VII-a.
Toți elevii au primit câte o diplomă de participare, alături de încurajările și felicitările organizatorilor iar printre participanți s-a remarcat și Vlăduț Adrian Pop, micul arheolog și anticar care nu ratează nicio o ocazie de a învăța și mai multe despre Bistrița medievală.