Un număr mare de sași care au plecat în urmă cu zeci de ani din Transilvania locuiesc astăzi în orașul german Wiehl. Pentru a construi o relație apropiată cu foștii locuitori ai cetății, municipalitatea a semnat astăzi Carta de Înfrățire a Bistriței cu orașul Wiehl.
Încă din 2012 Hans Franchy, președintele Asociaţiei HOG Bistritz-Nösen a început demersurile pentru o colaborare între orașul german Wiehl și municipiul Bistrița. Astăzi orașul german a devenit al șaptelea oraș cu care este înfrățit municipiul Bistrița.
Carta de Înfrățire între cele două orașe a fost semnată astăzi, în deschiderea oficială a Târgului Mare al Bistriței.
Primarul orașului Wiehl, Werner Becker-Blonigen, aflat la cârma localității de 36 de ani, a fost prezent astăzi la Bistrița pentru a semna actele de înfrățire.
Special pentru acest eveniment municipalitatea a comandat două plachete care au fost date primarului din Wiehl de către primarul Bistriței, Ovidiu Crețu și responsabilului de această înfrățire, lui Hans Franchy, bistrițeanul-sas plecat în străinătate de zeci de ani, dar care nu și-a uitat originile și a depus eforturi considerabile pentru crearea unor relații de prietenie între comunitățile săsești din Austria și Germania și Bistrița, orașul de unde sașii au fost alungați în 1944.
Nici primarul orașului Wiehl nu a rămas dator, și el aducând la Bistrița o plachetă special comandată pentru a marca înfrățirea dintre cele două orașe.
Relaţiile de colaborare cu oraşul Wiehl au debutat în anul 2012 prin intermediul Asociaţiei HOG Bistritz-Nösen, iar pe 30 septembrie 2014, în oraşul Wiehl s-a semnat o Declaraţie de intenţie între municipiul Bistriţa şi oraşul Wiehl, în vederea consolidării durabile a relaţiilor dintre cele două administraţii locale.
Apoi, anul acesta, în luna mai Consiliul Local și-a dat acordul pentru înfrățirea cu al doilea oraș din Germania, cu Wiehl. Astăzi la Bistrița s-a semnat Carta de Înfrățire a celor două orașe urmând ca un eveniment similar să aibă loc în primăvara viitoare și în Germania, la Wiehl.