Frați care nu-și mai vorbesc, vecini care se urăsc, ani pierduți prin tribunale. Pentru ce? Pentru proprietate! Avem dreptul de proprietate garantat de Constituție. Dar ne folosește asta la ceva dacă nu putem demonstra că ceea ce știm că avem chiar e al nostru?
Dreptul la proprietate rămâne un simplu enunț în Constituția României dacă beneficiarii lui nu pot face dovada a ceea ce știu că le aparține de drept. Peste 3.500 de bistrițeni au scăpat de grija asta! Pentru că au primit documente de proprietate fără echivoc pe bunurile lor imobile, mai precis extrase de carte funciară gratuite.
Alexandru Bria, notar public cu state vechi de activitate în domeniu în Bistrița, consilier local și candidat pentru un nou mandat în forul legislativ municipal din partea PSD, spune că administrația publică a luat la timp taurul de coarne și a făcut ceea ce se impunea demult: a început cadastrarea generală, pe bani din bugetul local, fără să mai aștepte după decizii luate la nivel central.
Alexandru Bria susține că, din prespectiva cetățeanului, avantajele cadastrului general sunt garantarea şi asigurarea dreptului de proprietate, înscrierea gratuită a imobilelor în sistemul de publicitate imobiliară, o mai mare stabilitate şi predictibilitate a circuitului juridic, acces mai uşor la credite ipotecare, oportunităţi de afaceri şi creşterea investiţiilor, creşterea mobilităţii şi uşurarea transferului dreptului de proprietate.
Pe de alta parte, statul are de câștigat din implementarea noului sistem prin crearea unei baze reale de impozitare, dezvoltarea creditului ipotecar, sprijinirea şi garantarea îndeplinirii actului de justiţie şi de administraţie publică, reducerea litigiilor, dezvoltarea şi monitorizarea pieţei imobiliare, protejarea domeniului statului, facilitarea reformei funciare, sprijinirea îmbunătăţirilor funciare, îmbunătăţirea dezvoltării infrastructurii şi a dezvoltării urbane.
Alexandru Bria spune că din momentul în care proprietatea privată e consfințită prin documente, practic, devine imposibil ca statul, reprezentat de o primărie sau orice altă instituție publică, să se apuce de făcut ceva pe terenul unui cetățean. Nu poate începe să construiască drumuri, de exemplu, dacă proprietarii terenului pe care se dorește realizarea acestui obiectiv nu vor să cedeze, în ruptul capului, nici măcar o palmă din pământul lor.
Un exemplu clar în acest sens, invocat de Alexandru Bria, este cel al drumului care ar trebui construit în prelungirea Podului Berăriei. Acolo, dacă proprietarii din zonă nu vor accepta să cedeze municipalității suprafața necesară pentru un drum care să le traverseze terenurile, se vor scărpina cu mâna stângă la urechea dreaptă, mergând în continuare pe varianta ocolitoare și ratând o șansă uriașă. Care? De a-și pune în valoare proprietățile, pentru că realizarea unui drum în proximitatea lor crește automat prețul de piață al oricărui teren! În schimb, Primăria Bistrița a avut posibilitatea de a interveni și realiza un drum asfaltat pe strada Turnului, acolo unde proprietarii au cedat fiecare câte o bucată de teren în favoarea autorității publice, în acest scop.
Date fiind acestea, Alexandru Bria și-a asumat, ca parte a echipei PSD, să susțină în viitorul Consiliu Local înfăptuirea completă a proiectului de realizare a cadastrului general în municipiu, mai ales că Bistrița are șansa de a finaliza lucrarea mai repede decât se va încheia aceasta la nivel național. Adică mai repede de 2020!
PSD BN; Agenția 215 SRL; Cod Unic de identificare atribuit de AEP 21160002