25 de tineri – 13 violonişti şi 12 violoncelişti – şi-au dat întâlnire, zilele trecute, la Poiana Stampei, pentru a participa la cursurile de vară deja renumite în oraş şi cunoscute drept “Muzica la altitudine”, iniţiate de Cristina Istrate, din Bistriţa. Aproape jumătate dintre participanţii din acest an au fost şi la ediţiile precedente.
Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud şi Asociaţia „Muzica la altitudine” a pus în scenă, zilele trecute, la Sinagoga Bistrita - concertul final al celor 25 de tineri care au participat la Master class-ul „Muzica la altitudine” desfăşurat în finalul lunii iulie, la Poiana Stampei şi Bistriţa - un complex curs de măiestrie coordonat de muzicienii Ştefan Horvath (vioară) și Răzvan Suma (violoncel).
Aflat la a treia ediţie, master class-ul “Muzica la altitudine”, a oferit tinerilor muzicieni selectaţi, posibilitatea de a studia timp de 9 zile tehnici de instrument şi interpretare muzicală împreuna cu doi muzicieni de talie internaţională şi, graţie spaţiului deosebit de la Poiana Stampei, ei au avut la dispoziţie o atmosferă potrivită pentru studiu şi relaxare, diverse programe și excursii, discuții pe teme muzicale și culturale.
“Câţiva dintre ei au avut admiterea la Conservator şi nu au reuşit să ajungă la curs. Dar există între noi un nucleu extraordinar care s-a creat, iar rezultatele sunt excelente. Anul acesta am fost o ediţie foarte reuşită, nivelul cursanţilor a fost deosebit iar interesul fiecăruia pentru ceea ce se întâmplat acolo ne-a bucurat mult. A fost o atmosferă incredibilă de studiu şi muncă, de relaxare şi linişte – seara, de poveşti exraordinare nu doar pe teme muzicale…” a povestit Cristina Istrate pentru Bistriţeanul.ro.
În fiecare an, organizatorii încearcă să le ofere câte o surpriză cursanţilor – iar în acest an a fost vorba de prezenţa unui invitat special – violoncelistul Ciprian Câmpean care a ţinut un curs de muzică barocă, dezvăluindu-le tinerilor o mulţime de informaţii utile despre instrumentele baroce dar şi despre interpretarea muzicii acelei perioade extraordinare.
“A fost o întâlnirea foarte reuşită... Iar munca pe care o depun cei doi profesori, Ştefan Horvath şi Răzvan Suma este incredibilă, ritmul este unul aproape infernal, dar rezultatele se văd de fiecare dată. Vreau să le mulţumesc pentru devotamentul din toată această perioadă. Acum, că s-a încheiat ediţia a treia, începem să ne gândim cum să proiectăm ediţia de anul viitor...” a mai spus Cristina Istrate, coordonatorul acestui master-class.
Zilele trecute, la Sinagogă, a avut loc şi “examenul” final – violoniştii Maria Sandu, Cosma Cristina, Mihai Dunarintu, Valentin Toma, Mihai Loghin, Daria Vandici, Ilinca Forna,Valentina Botnari, Dan Bungărdean, David Ursei, Cristian Mandu, Ştefan Horvath Jr. şi Radu Chiş alături de violonceliştii Cornelius Zirbo, Otilia Lazăr, Teofil Borş, Soma David Kacso, Dragoş Enache, Matias Olah, Csaba Marksay, Cristiana Damian, Petre Călin, Vlad Câmpean, Beniamin Chirca şi Victor Sandu – au avut de demonstrat cât de departe au reuşit să ajungă în urma acestor cursuri.
Nu a fost vorba de un concert de gală, ci de partituri primite de la profesori pentru care elevii au avut la dispoziţie doar două zile pentru studiu şi interpretare. Ce a ieşit – a fost fantastic şi impresionant.