După nouă zile de cursuri intense, participanţii la tabăra de muzică de la Poiana Ştampei vor susţine un concert astăzi, la Căminul Cultural din localitate. Profesori cu renume mondial, cursanţi cu ani grei de studii la şcoli renumite vor concerta astăzi în faţa iubitorilor de muzică dar şi a ministrului Maria Grapini.
La graniţa judeţului, în Poiana Ştampei, timp de nouă zile, 22 de împătimiţi ai muzicii clasice au studiat intens sub îndrumarea a trei profesori cu renume.
Organizatorul taberei, Cristina Istrate, este violonista bistriţeancă ce predă cursuri de vioară la Academia Gheorghe Dima din Cluj – Napoca. Aceasta i-a întâlnit în anii de studenţie, devenind astfel prieteni, pe Răzvan Suma şi Ştefan Horvath, toţi trei fiind astfel profesorii din această perioadă de relaxare şi muncă asiduă din vârful muntelui.
În 2009, Răzvan Suma a devenit solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, iar în calitate de profesor asociat la Universitatea de Muzică Bucureşti dezvoltă o intensă activitate pedagogică. Este invitat deseori să predea la cursuri de măiestrie organizate în ţări ca Spania, Argentina, Coreea şi în România, în cadrul atelierelor organizate de Asociaţia SONORO.
Violonistul Ştefan Horvath a început studiul viorii la Liceul de Muzică din Cluj-Napoca şi a urmat apoi cursurile unor prestigioase instituţii precum Conservatorul Naţional Superior din Lyon, Universitatea de Muzică Bucureşti, Academia de Muzică din Basel, urmând totodată şi cursuri cu profesoara Gyula Stuller la Conservatorul din Freiburg.
Cursanţii au fost împătimiţi ai muzicii din întreaga ţară, unii dintre ei fiind sosiţi chiar de la Conservatorul din Lyons sau Dublin dar şi din Bucureşti, Iaşi, Piatra Neamţ, Sfântu Gheorghe, Timişoara sau Bacău. Şi din Bistriţa au participat trei tineri.
În această seară, de la ora 18.00, la Căminul Cultural din Poiana Ştampei va avea loc concertul final ce va încununa munca asiduă a cursanţilor şi profesorilor lor deopotrivă.
„Avem pregătit un program special, vor concerta cei mai buni dintre toţi. Vor fi piese interpretate solo dar şi duet iar la sfârşit va concerta întreaga orchestră. Publicul va putea auzi piese muzicale la care s-a lucrat în cele nouă zile de tabără dar şi alte opere ale cunoscuţilor compozitori de muzică simfonică. La eveniment va sosi şi ministrul Maria Grapini” a explicat pentru Bistriţeanul.ro organizatorul Cristina Istrate.
Ultimul moment al serii va fi apariţia pe scenă a unui grup de copii din Poiana Ştampei ce vor interpreta vocal şi la chitară piese tradiţionale şi vor prezenta diferite căsuţe din lemn aflate în apropiere, marcând astfel începutul festivalului local „Flori de pe Dorna”.