Până anul viitor în martie, Muzeul Judeţean se transformă într-un adevărat şantier: încep lucrările prevăzute de proiectul derulat cu fonduri norvegiene care prevede reabilitarea unor spații interioare și a curții muzeului. Prin urmare, mica grădină zoologică din curtea instituţiei se mută şi ea. Căprioarele şi-au găsit deja o casă nouă.
“Căprioarele au fost deja transportate, vineri dimineaţa, la Asociaţia Județeană a Vânătorilor şi Pescarilor, instituţia abilitată să se ocupe ele” a explicat pentru Bistriţeanul.ro Alexandru Gavrilaş, managerul instituţiei, adăugând că – deşi multora le-ar fi surâs să adopte cele trei căprioare din curtea muzeului – acest lucru nu este posibil, pentru că ele nu pot fi ţinute în captivitate de nicio persoană fizică. Inclusiv Muzeul Judeţean deţinea acte pentru a le expune în curte, până acum.
Au rămas cele 10 broscuţe ţestoase din fântâna arteziană aflată în curtea Muzeului Judeţean – una dintre atracţiile majore pentru copiii care vizitau muzeul şi care se repezeau înainte de orice, la micul bazin amenajat, pentru a admira ţestoasele bălăcindu-se…
“Unele dintre ele au fost aduse pur şi simplu de bistriţeni şi lăsate în apă, altele au fost moştenite – poate că persoanele care le-au lăsat mai demult vor vrea să vină să le îngrijească din nou, până când terminăm cu lucrările din curtea muzeului sau poate că vom găsi alte personae dispuse să aibă grijă de ele. Ne vom gândi în zilele care urmează şi la alte soluţii…” a mai spus Alexandru Gavrilaş.
Din cauza lucrărilor de amenajare şi construcţie, accesul în secţii şi în curtea muzeului va fi îngreunat în perioada următoare iar expoziţiile vor fi organizate, de acum, în fosta Casa Argintarului – actualul Centru German de pe strada Dornei nr. 5.