Judecătorii Tribunalului Maramureş, unde se judecă dosarul celor trei foşti şefi ai IPJ BN, au admis ieri cererile înaintate de Ovidiu Mureşan, Leon Cloşcă şi Roberto Hasnăş, care cer să fie judecaţi în stare de libertate. Sentinţa nu este definitivă şi poate fi contestată de procurori.
Arestaţi încă din luna noiembrie a anului trecut pentru fapte de corupţie, foştii şefi ai IPJ BN, Ovidiu Mureşan, Roberto Hasnăş şi Leon Cloşcă au cerut de mai multe ori să fie cercetaţi în stare de libertate. Dacă primele trei cereri au fost respinse, cea de-a patra a fost admisă de judecători însă procurorii Curţii de Apel Cluj au contestat-o şi au câştigat, iar cei trei au rămas în arest. Asta se întâmpla la începutul lunii mai.
Foştii capi ai Poliţiei din Bistriţa-Năsăud nu s-au dat bătuţi şi au încercat pentru a cincea oară să iasă din spatele gratiilor şi să primească din partea magistraţilor doar arest la domiciliu.
Cererea a fost admisă de instanţa Tribunalului Maramureş care anunţă pe site-ul instituţiei că "în baza art. 242 alin. 2, art. 221 şi art. 218 Cod procedură penală admite cererile formulate de inculpaţii Mureşan Ioan Ovidiu, Hasnăş Roberto Emil şi Cloşcă Leon Anton şi, în consecinţă: Înlocuieşte măsura arestării preventive luată faţă de inculpaţi cu măsura arestului la domiciliu prevăzută de art. 218 şi următoarele Cod procedură penală, pe o durată de 30 de zile de la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri".
Potrivit dispoziţiilor date de judecători, Mureşan, Hasnăş şi Cloşcă nu au voie să îşi părăsescă domiciliile decât cu încuviinţarea instanţei. De asemenea, judecătorii au dispus ca foştii şefi ai IPJ BN să nu comunice între ei dar nici cu martorii din dosar. Singurul care are voie să comunice cu unul dintre martori este Ovidiu Mureşan căruia i s-a permis să discute cu soţia.
"În baza art. 221 alin. 4 şi alin. 11 Cod procedură penală, atrage atenţia inculpaţilor că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a măsurii sau a obligaţiilor care le revin, măsura arestului la domiciliu poate fi înlocuită cu măsura arestării preventive", se mai arată în decizia dată de judecătorii maramureşeni.
Sentinţa nu este definitivă şi poate, la fel ca şi cea de data trecută, să fie contestată de procurorii Curţii de Apel Cluj.
Ovidiu Mureşan, fostul inspector şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Bistriţa Năsăud, este acuzat de săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu în formă continuă (11 acte materiale), instigare la abuz în serviciu, instigare la fals material în înscrisuri oficiale şi instigare la uz de fals.
Roberto Hasnăş, fostul şef al Poliţiei Rutiere din Bistriţa-Năsăud, este acuzat de abuz în serviciu în formă continuă (40 de acte materiale) şi instigare la abuz în serviciu.
Leon Cloşcă, fostul şef al Poliţiei Năsăud, este acuzat de abuz în serviciu în formă continuă (18 acte materiale) şi efectuarea de operaţiuni comerciale, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia îndeplinită, în scopul obţinerii pentru sine de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată.