Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  189 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Muma lui Ştefan cel Mare

18/02/2013 19:33:30 Ana DRAGU  
Felicitări multiple Ministerului Educaţiei şi tuturor realizatorilor de manuale şcolare. “Muma lui Ştefan cel Mare” de Dimitrie Bolintineanu este un text citit şi comentat elogios de elevii de clasa II-a la Limba şi Literatura Română. Noi l-am făcut într-a patra. Contează? Nu.

Nu într-o ţară de genii care pică pe capete Testele Naţionale şi examenele de Bacalaureat. Recent am citit rezultatele unei evaluări făcute sub egida UNESCO (ELLI: European Lifelong Learning Indicators cu privire la calitatea învăţământului pe parcursul întregii vieţi, realizat în lumina unei noi paradigme a filosofiei învăţării şi structurat pe patru piloni: a învăţa să ştii (learning to know), a învăţa să faci (learning to do), a învăţa să convieţuieşti (learning to live together) şi a învăţa cum să îţi construieşti viaţa. Rezultatele pe care le găsiţi şi aici: http://www.elli.org/ plasează Danemarca pe primul loc cu 75,65 de puncte şi România pe ultimul loc, cu 17,31 de puncte.

M-am întrebat, aşa cum se întreabă probabil toţi părinţii responsabili, cum e posibil ca ţara mea de genii să fie într-o asemenea situaţie? Când copiii noştri au câte două-trei culegeri la fiecare materie – încă din clasa II-a, când copiii noştri se cocoşează pe zi ce trece sub greutatea unor ghiozdane monstruoase pentru coloanele lor vertebrale. Când copiii noştri sunt îndopaţi cu meditaţii şi portofolii şi activităţi extraşcolare. Când plătim rechizite de ni se face rău şi gardieni şi ore suplimentare de engleză, dans, arte plastice şi sport încă din grădiniţe. Cum e posibil? Când încă din clasa I-a li se predă Tudor Arghezi, dintr-a doua direct Tolstoi şi Mihail Sadoveanu şi Cezar Petrescu, iar dascălii pot alege din zeci de variante de manuale şcolare care de care mai idiot şi mai scump şi mai băgat pe gâtul profesorului? Nu e prea greu de răspuns. Între dascăli s-a încetăţenit ideea că elevii sunt turbaţi şi imposibil de controlat din cauza lipsei de educaţie cu care s-au procopsit de acasă. În plus, sunt prost plătiţi. Printre părinţi s-a culcuşit ideea că dascălii sunt dezinteresaţi, nu predau la clasă ca să ia bani pe meditaţii şi, în general, nu sunt interesaţi de munca cu copiii tocmai din cauza salariilor reduse. Mai mult, cred că sunt puţini părinţii care la vârsta adultă ar mai fi în măsură să îşi ajute copiii la lecţii de, să zicem, matematică de clasa VI-a. Chiar dacă o iau de la început cu citirea manualelor. Pentru că unele manuale par cursuri de facultate, atât de arid e prezentată informaţia. Aştept cu înfrigurare ziua în care Shopenhauer va fi predat la grădiniţă.

La gimnaziu în România faci matematică cât la liceu în Anglia. Şi uite aşa, cel puţin înveţi cât de scump poate să fie un aşa zis învăţământ gratuit. Cu toate astea, ziarele gem de olimpici care migrează spre alte zări de soare pline, unde învaţă în sfârşit să trăiască. Ei pleacă şi pleacă pentru că şcoala românească şi-a pierdut (sau poate n-a avut vreodată) toţi cei patru piloni intacţi. În bancă înveţi doar cum să acumulezi informaţie (pe româneşte cum se toceşte). Şi asta în cel mai bun caz. Nu cum să aplici ce ai învăţat, nu cum să trăieşti respectându-i pe cei din jur şi în nici un caz cum să fii şi cum să nu fii. Sigur că mai apoi termini psihologia, sau limbi străine aplicate doar ca să lucrezi pe post de recepţioner la un hotel mai spălăţel sau, dacă eşti norocos, ca bucătar în Spania. Bine gândit! Învăţământul românesc e strălucitor, elevii şi dascălii noştri minunaţi, iar ELLI nu măsoră decât gradul în care condiţiile de învăţare dintr-o ţară contribuie la bunăstarea ei economică şi socială. Dar noi să stăm cuminţi în bancă şi să învăţăm pe de rost:

Muma lui Ştefan cel Mare


Pe o stâncă neagră, într-un vechi castel,
Unde cură-n poale un râu mititel,
Plânge şi suspină tânăra domniţă,
Dulce şi suavă ca o garofiţă;
Căci în bătălie soţul ei dorit
A plecat cu oastea şi n-a mai venit.
Ochii săi albaştri ard în lăcrimele
Cum lucesc în rouă două viorele;
Buclele-i de aur cad pe albu-i sân,
Rozele şi crinii pe faţă-i se-ngân.
Însă doamna soacră lângă ea veghează
Şi cu dulci cuvinte o îmbărbătează.


Un orologiu sună noaptea jumătate.
În castel în poartă oare cine bate?
- "Eu sunt, bună maică, fiul tău dorit;
Eu, şi de la oaste mă întorc rănit.
Soarta noastră fuse crudă astă dată:
Mica mea oştire fuge sfărămată.
Dar deschideţi poarta... Turcii mă-nconjor...
Vântul suflă rece... Rănile mă dor!"
Tânăra domniţă la fereastră sare.
- "Ce faci tu, copilă?" zice doamna mare.
Apoi ea la poartă atunci a ieşit
Şi-n tăcerea nopţii astfel i-a vorbit:
- "Ce spui, tu, străine? Ştefan e departe;
Braţul său prin taberi mii de morţi împarte.
Eu sunt a sa mumă; el e fiul meu;
De eşti tu acela, nu-ţi sunt mumă eu!
Însă dacă cerul, vrând să-ngreuieze
Anii vieţii mele şi să mă-ntristeze,
Nobilul tău suflet astfel l-a schimbat;
Dacă tu eşti Ştefan cu adevărat,
Apoi tu aice fără biruinţă
Nu poţi ca să intri cu a mea voinţă.
Du-te la oştire! Pentru ţara mori!
Şi-ţi va fi mormântul coronat cu flori!"


Ştefan se întoarce şi din cornu-i sună;
Oastea lui zdrobită de prin văi adună.
Lupta iar începe... Duşmanii zdrobiţi
Cad ca nişte spice, de securi loviţi.

 

...şi să ne batem cu pumnii în piept. Am învins!
 

10363 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro