Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  73 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Moş Crăciun – un bătrânel bogat şi crud, cu puteri miraculoase

24/12/2012 18:14:48 Ioana BRADEA  
Chiar dacă pare greu de imaginat, Crăciunul a devenit o sărbătoare legală în multe ţări abia în secolul al XIX-lea: brazii împodobiţi şi colindele nu existau dintotdeauna iar în legendele româneşti, Moş Crăciun a fost reprezentat iniţial ca un cioban bătrân, bogat şi crud, şi nicidecum ca un moş “darnic şi bun”, “încărcat cu daruri multe”...

Se povesteşte din vechime că Maica Domnului, fiind cuprinsă de durerile naşterii, i-a cerut adăpost lui Moş Ajun. Pentru că el era sărac, a refuzat-o, dar i-a îndrumat paşii spre fratele lui mai mic şi mai bogat, Moş Crăciun. În unele legende populare şi colinde, Moş Ajun apare ca cioban sau baci la turmele fratelui său, Crăciun.

Moş Crăciun în legendele româneşti Puţină lume ştie că în legendele româneşti, Moş Crăciun nu este reprezentat deloc ca un bătrânel jovial şi vesel care face din 5 în 5 minute „Ho, ho, ho!”.

Dimpotrivă: legendele populare româneşti îl prezintă ca pe un om cu trăsături contradictorii: are puteri miraculoase, ca eroii şi zeii din basme, dar are şi calităţi tipic umane: este bătrân (are o barbă lungă) şi bogat (cu turme, case mari şi grajduri multe), rău şi zgârcit  Ion Ghinoiu, autorul volumului “Zile şi mituri. Calendarul ţăranului român“, povesteşte despre satul pastoral în care trăiau Moş Ajun şi Moş Crăciun, care avea case mari şi multe grajduri.

Pe neaşteptate, în viaţa lor apare o femeie necunoscută care, simţind că i-a venit vremea să nască, le cere ajutorul. Dacă primul o refuză, cel de-al doilea îi întinde o mână. Neştiind însă că femeia este Maica Domnului, nu o primeşte în casă şi o trimite să nască în grajdul vitelor.

Crăciuneasa o ajută să nască, fără ştirea soţului ei, dar este pedepsită apoi de el cu tăierea mâinilor din coate. Când Crăciun află că în grajdul său s-a născut Domnul Iisus, se căieşte şi îi cere iertare lui Dumnezeu, devenind “primul creştin”, “Sfântul cel mai bătrân”, “soţul femeii care a moşit-o pe Maria”.

Se spune că el s-a căit atât de mult, încât a doua zi şi-a împărţit întreaga avere copiilor săraci, de unde şi tradiţia de a face daruri de Crăciun, mai ales copiilor. Moş Crăciun made in USA Imaginea bătrânelului durduliu, cu haine roşii, care trăieşte în Finlanda sau Laponia şi călătoreşte cu o sanie trasă de reni, împărţind copiilor daruri şi coborând prin hornurile caselor a fost creată de Thomas Nast, în anul 1862.

Cel mai mare magazin ilustrat din acea vreme, Harper’s Weekly, i-a solicitat lui Thomas Nast să deseneze tablouri de luptă iar printre desenele realizate se număra şi unul care purta numele de “Ajun de Crăciun” – reprezentând o mamă care se roagă, în timp ce copiii ei dorm şi soţul ei, îmbrăcat în uniforma armatei nordiste, cu barbă, privindu-şi în fotografie familia.

Desenul acesta a fost adoptat ca simbol al Războiului de Secesiune iar lângă această imagine apare şi Santa Claus: aceasta este prima reprezentare a bătrânului cunoscut de copii ca fiind Moş Crăciun. El este drapat cu steagul american şi împarte daruri soldaţilor.

Imaginea a fost preluată de o companie de băuturi răcoritoare şi exploatată ulterior pentru publicitate în timpul sărbătorilor de iarnă. Şi au exploatat-o atât de bine până în zilele noastre încât foarte mulţi tineri ai vremurilor noastre ar putea să jure că Moş Crăciun s-a născut cu sticla de băutură răcoritoare în mână.

Sursa:  istoriiregasite.wordpress.com, crestinortodox.ro

1044 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro