„De piatră să fi fost, și tot îți dădeau lacrimile ascultând Corul sclavilor evrei din Nabucco, într-o asemenea rezonanță” a șoptit o spectatoare, tremurând pe treptele interioare ale Bisericii Evanghelice – ticsită cu prilejul grandiosului spectacol comemorativ „Nabucco” de Verdi. În distribuție – și bistrițeanul Florin Ormenișan.
Biserica Evanghelică a fost plină ochi astă-seară de bistrițenii iubitori de muzică sosiți să asiste la spectacolul eveniment susținut de Corul și Baletul Operei din Craiova.
Înainte de începerea spectacolului, primarul Ovidiu Crețu a rostiti câteva cuvinte, amintind despre acel catastrofal iunie 1944, momentul depărtării evreilor din Bistrița-Năsăud, dar și despre forţa şi voinţa acestei comunități, despre contribuția ei esențială la Bistriţa europeană, multiculturală, multietnică şi multiconfesională.
Pentru prima oară la Bistrița, într-un „maraton” muzical de aproape trei ore, Nabucco – despre care Verdi însuși recunoștea că este cea „cu care, pe drept cuvânt, a început cariera mea artistică”, fiind compusă în 1841 – a stârnit ropote de aplauze printre bistrițenii care au recunoscut ariile celebre și au mulțumit astfel pentru prestația impecabilă a artiștilor. Din distribuție a făcut parte și tenorul bistrițean Florin Ormenișan, interpretând rolul lui Ismael, un tânăr ofițer îndrăgostit de fiica lui Nabucco.
Povestea lui Nabucodonosor al II-lea, regele Babilonului care s-a manifestat plin de aroganță și nebunie până într-acolo încât se autoproclamă unicul Zeu al Universului, dar este fulgerat de trăznetul lui Iahve și își pierde mințile – i-a cucerit din primele clipe și pe bistrițeni, așa cum vrăjiți au fost chiar și cei mai simpli spectatori care au asistat la primele repetiții – după cum povestea Schonberg, în „Vieţile marilor compozitori”: „În timpul repetiţiilor cu Nabucco, teatrul a fost întors cu ,,susul în jos” Această muzică era atât de nouă, de necunoscută, se remarca printr-un stil alert, încît toată lumea amuţise de uimire... În timpul repetiţiilor, nici nu se putea lucra în afara scenei, pentru că toţi maşiniştii, vopsitorii, muncitorii, emoţionaţi de muzică, îşi lăsau baltă treburile şi ascultau cu gura căscată, privind ceea ce se petrecea pe scenă...”
Spectacolul despre evreii robi din Babilon care tânjesc după libertate și care sunt eliberați de același rege Nabucco – în final convertit la dreapta credință - a fost ultimul din seria de evenimente care a marcat ieri și azi comemorarea a 70 de ani de la deportarea evreilor din Bistrița-Năsăud în lagărele de concentrare de la Birkenau și Auschwitz.