Caz fără precedent până acum în CL! Puterea și opoziția și-au arătat „mușchii” și niciunul dintre cei 14 consilieri nu a reușit să obțină voturile necesare pentru a fi ales președinte și pentru a putea începe dezbaterile. În aceste condiții, ședința a fost suspendată, iar aleșii, nici măcar cei prezenți, nu își vor primi indemnizațiile!
Aproape o oră consilierii prezenți la ședință au votat fie pentru, fie împotriva celorlalți aleși la primul proiect al ordinii de zi, legat de alegerea președintelui de ședință, proiect obligatoriu pentru a putea începe ședința de astăzi.
La final, după ce a fost epuizată lista aleșilor prezenți, niciunul dintre cei 14 consilierii nu a reușit să obțină minimul de 11 voturi necesare pentru a deveni președinte de ședință și să conducă lucrările Consiliului Local în următoarele trei luni.
În aceste condiții, ședința a fost suspendată, înainte de a fi dezbătute proiectele extrem de importante pentru comunitate.
O parte din cei șapte consilieri care au lipsit nu și-au motivat până acum absența, însă niciunul dintre aleși nu va primi bani pentru ședința de astăzi.
Răutățile din Consiliul Local, de astăzi, caz fără precedent până acum, afectează autoritățile municipale, care vor depune pe ultima sută de metri proiecte extrem de importante și așteptate de întreaga comunitate.
„Există posibilitatea unui compromis între putere și opoziție, dar compromisul se întâmplă sau nu se întâmplă. În această situație din consiliu local, fiecare parte s-a ținut pe poziție și nu a existat niciun compromis, așa că ședința se amână cu o săptămână. Sunt unii dintre cei șapte consilieri care au lipsit care și-au motivat absențele, dar nu știu motivul pentru care au lipsit toți șapte. Ei vor trebui să vină și să își motiveze absențele. Cei care s-au prezentat astăzi la ședință nu o să primească indemnizație. Categoric nu”, a declarat presei primarul Ovidiu Crețu la finalul ședinței.
De asemenea, edilul spune că există câteva proiecte de maximă urgență care ar fi trebuit votate astăzi: „Sunt foarte urgente toate proiectele care țin de accesarea fondurilor europene și aici mă refer la opt proiecte pentru accesarea fondurilor de reabilitarea termică a blocurilor și la cel pentru Biserica Evanghelică. În plus, mai există două proiecte de hotărâre - strategia de dezvoltare a orașului și planul de mobilitate urbană care sunt iarăși foarte urgente pentru că pe baza lor putem să obținem finanțări pe Axa 4 unde banii sunt rezervați după cum se știe. Din acest motiv am și anunțat că în 4 mai vom avea ședință extraordinară în care toate aceste puncte vor fi pe ordinea de zi”, a mai spus primarul Ovidiu Crețu.
Dacă rivalitățile politice între partide sunt de înțeles oarecum, cel mai penibil a fost momentul în care viceprimarul ALDE, Gelu Muthi, s-a abținut de la vot când liberalii l-au propus președinte de ședință pe colegul său de patrid, Vasile Moldovan. Dacă Gelu Muthi și-ar fi susținut colegul, ședința ar fi fost deblocată deoarece Vasile Moldovan a reușit să obțină 10 dintre voturile celor prezenți.
La rândul său, fostul primar al Bistriței a adoptat la vot aceeași strategie ca și colegul său mai tânăr și a preferat să se abțină de la vot după ce Gelu Muthi a fost nominalizat să preia președenția de ședință.
Dezbaterile vor fi reluate pe 4 mai.