Asociaţia Bistriţa Civică a adunat semnături de la bistriţeni pentru a putea iniţia un proiect care vizează modernizarea Pădurii Codrişor şi transformarea acesteia într-o zonă de agrement. Joi, proiectul va ajunge pe masa consilierilor locali, care vor decide dacă îl aprobă sau nu. VEZI raportul Primăriei cu privire la acest proiect:
Iniţiatorii proiectului „Salvăm Pădurea Codrişor” au adunat 4.000 de semnături şi astfel au depus proiectul la Primăria Bistriţa.
Ideea celor de la Bistriţa Civică este de a da o nouă faţă acestei zone. Dacă planurile vor fi puse în aplicare, în pădurea Codrişor ar urma să fie amenajate alei pietonale, trasee pentru biciclete şi inclusiv un traseu pentru probe ciclistice de downhill, locuri pentru picnic şi zone pentru joacă în poienile din pădure şi chiar şi un panou de escaladă. De asemenea, iniţiatorii speră că acolo vor fi amenajate şi pârtii pentru cei care vor să se dea iarna cu sania.
În şedinţa de Consiliu Local de săptămâna aceasta, aleşii de la municipiu vor supune la vot iniţiativa celor de la Bistriţa Civică.
Cu toate că „Salvăm Pădurea Codrişor” are mulţi susţinători şi proiectul a fost bine promovat, raportul Pimăriei Bistriţa privind acest proiect nu este deloc favorabil.
„Conform Planului Urbanistic General al municipiului Bistrița, aprobat prin Hotărârea Consiliului Local al municipiului Bistrița nr. 136/2013, Pădurea Codrișor este situată în extravilanul municipiului Bistriţa cu destinația de pădure. Posibilitatea realizării pădurilor-parc precum şi amenajările permise în pădurile-parc sunt reglementate prin Codul Silvic (Legea nr. 46/2008 modificată şi completată cu Legea nr. 133/2015), după cum urmează: art.7 alin.(4): este interzisă includerea pădurilor în intravilan; art.37 alin(10): amenajările necesare pentru realizarea pădurilor-parc nu fac obiectul scoaterii definitive din fondul forestier şi sunt permise numai în situaţiile în care realizarea amenajărilor nu implică tăieri de arbori şi/sau defrişări. În conformitate cu Anexa – Definiţii la Codul forestier amenajările permise în pădurile-parc sunt: alei realizate din materiale ecologice – cu lăţimea de maximum 2m sau piste pentru biciclete, bănci, iluminat, puncte de informare, toalete ecologice, construcţii provizorii din lemn cu suprafaţa construită de maximum 15 mp, în pădurile-parc se pot realiza împăduriri cu specii care nu sunt din tipul natural fundamental, în locul arborilor extraşi”, se arată în raportul făcut de Primăria Bistriţa.
De asemenea, municipalitatea a mai explicat că textele de lege folosite pentru susţinerea proiectului se referă la terenurile intravilane, nu la cele extravilane. În plus, reprezentanţii Primăriei Bistriţa mai spun că „având în vedere că zona dealului Codrişor este încadrată la categoria de risc ridicat privind posibilitatea producerii de alunecări de teren trebuie în mod imperativ realizat un studiu geotehnic care este un studiu foarte important și care trebuie să identifice măsurile necesare eliminării tuturor riscurilor în condiţiile utilizării zonei ca pădure-parc, astfel încât zona să fie una sigură pentru cetățenii care o utilizează”.