A refuzat să plece din România alături de suita regală, după venirea comuniştilor la putere, pentru a fi alături de săraci şi de bolnavi. A fost arestat în noiembrie 1952, sub acuzaţia de „înaltă trădare” şi închis la Jilava, ameninţat, bătut până la sânge, torturat… A murit doi ani mai târziu, din cauza tratamentului bestial la care a fost supus.
Protopopiatul Greco-Catolic şi Biserica Greco-Catolică “Bunavestire” din Bistriţa organizează săptămâna viitoare un eveniment deosebit: moaştele fericitului martir Monseniorul Vladimir Ghika vor sosi la şi la Bistriţa, într-un pelerinaj extraordinar care se va desfăşura în perioda 17-18 martie.
A fost preot, confesor, director spiritual, conferențiar, om de știință, diplomat, fiind unul dintre puţinii preoţi care şi-a desfăşurat activitatea în toate mediile – de la capete încoronate, șefi de state, politicieni, filozofi, artiști, scriitori, teologi, până la anarhiști, ocultiști, homosexuali și prostituate…
A fost un promotor în multe domenii, activitatea sa a depășind granițele confesionale și spiritul timpului, fiind un adevărat precursor al ecumenismului.
Monseniorul Vladimir Ghika s-a născut în ziua de Crăciun a anului 1873 la Constantinopol (astăzi Istanbul, Turcia), a fost nepotul ultimului domnitor al Moldovei, principele Grigore V. Ghica Vodă (1849-1856), fiul lui Ioan Ghica (general de divizie, ministru plenipotențiar) și al Alexandrinei Moret de Blaremberg (descendentă din Henric al IV-lea, regele Franței).
A fost botezat și miruit ortodox, mama sa fiind o credincioasă foarte atașată de Biserica Ortodoxă, tatăl său fiind în acea perioadă ministru plenipotențiar al României în Imperiul Otoman. În anul 1878 este trimis la școală în Franța, la Toulouse, și va fi lăsat în grija unei familii protestante în ceea ce privește educația și practica religioasă, deoarece în zonă nu exista nici o biserică ortodoxă. O va termina în anul 1895, după care va urma la Paris Facultatea de Științe Politice. În paralel va frecventa cursuri de medicină, botanică, artă, litere, filozofie, istorie și drept.
Pe 3 august 1939 se întoarce în România unde îl surprinde cel de-al Doilea Război Mondial. Refuză să părăsească România pentru a fi alături de săraci și bolnavi, să-i poată ajuta și încuraja, rămânând pentru același motiv în București când vor începe bombardamentele aliate.
După venirea la putere a comuniștilor a refuzat, de asemenea să plece cu trenul regal pentru aceleași motive. Este arestat la 18 noiembrie 1952 sub acuzația de „înaltă trădare” și întemnițat la Jilava unde este amenințat, bătut până la sânge, torturat. Un an mai târziu are loc procesul, iar în 16 mai 1954 trece la cele veșnice din cauza tratamentului bestial la care a fost supus.
Pelerinajul la sfintele moaşte care sosesc săptămâna viitoare la Bistriţa se va desfăsura după urmatorul program:
LUNI 17 MARTIE 2014
ORA 13:00 – Primirea şi instalarea Sfintelor moaşte în Biserică, prezentarea relicvei.
ORA 13:00 – Rugăciunea Sfântului Rozariu.
ORA 14:00 – Rugăciunea: Calea Sfintei Cruci.
ORA 15:00 – Canon de rugăciune către Domnul Nostru Isus Hristos.
ORA 16:00 – Acatistul Fericitului Martir Vladimir Ghika.
ORA 17:00 – Sfânta Liturghie.
ORA 18:00- 19:00 – Venerarea Moaştelor.
MARTI 18 MARTIE 2014
ORA 08:00 – Rugăciunea: Calea Sfintei Cruci.
ORA 09:00 – Sfânta Liturghie.
ORA 10:00 - Rugăciunea Sfântului Rozariu.
ORA 11:00 – Venerarea Moaştelor. Pricesne.
ORA 12:00 – Plecarea Moaştelor.
Foto: cotidianul.ro.