Se pregătește reabilitarea barajului Colibița, operațiune care este făcută pentru prima dată din anii `80 de când a fost dat în folosință. Lucrările vor presupune golirea totală a lacului.
Direcția Apelor Someș-Tisa se pregătește pentru cele mai importante lucrări care implică lacul Colibița de la construcție și până acum. De curând, instituția a cerut avizele necesare de la Agenția pentru Protecția Mediului pentru a putea începe lucrările în cauză.
Lucrările presupun reabilitarea instalațiilor și a cuvelor din lac, precum și a albiei minore a râului Bistrița, pe raza localităților Bistrița-Bârgăului, Tiha Bârgăului, Prundu Bârgăului, Susenii Bârgăului, Mijlocenii Bârgăului, Josenii Bârgăului, Livezile, Unirea, Bistrița, Viișoara și Sărata.
Costurile acestor reabilitări se pare că vor trece de 25 de milioane de euro și vor presupune golirea totală a lacului, operațiune care se face pentru prima dată în ultimii 30 de ani de când funcționează barajul.
Cu această ocazie vor fi elucidate și misterele care acompaniază acest lac de decenii bune.
„Golirea totală se preconizează că se va face în 3-5 luni, respectiv în perioada noiembrie-martie. După golirea acumulării se estimează că lucrările de mărire a gradului de siguranță a barajului vor dura 150-180 de zile. Durata de reumplere a acumulării va depinde de mărimea debitului afluent pe râul Bistrița Ardeleană”, se arată în documentele depuse la APM de către Direcția Apelor Someș-Tisa.