Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  33 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Misterele Bistriţei: Vizita reginei Izabella la Bistriţa

07/04/2013 12:04:35 Ioana BRADEA  
Însoţită de un alai numeros, cu surle şi trâmbiţe – regina Izabella a trecut ca un vârtej prin Bistriţa. Se întâmpla în 1549, iar mai marii cetăţii bistriţene au resimţit din plin vizita regală. Pentru că au avut de scos din buzunar – pentru cazarea şi cadourile oferite suitei regale – aproape 600 de florini. O sumă enormă, în acele vremuri.

„În 1549, Regina Izabela, văduva lui Ioan Zapolya, vine cu mare alai şi suită, cu fiul ei, Ioan Sigismund – la Bistriţa, împreună cu tezaurierul ei, George Martinuzzi. Costul acestor deplasări a trebuit să le plătească oraşul în suma de 264 florini şi 53 dinari. La acestea se mai adaugă sumele cheltuite pentru cadouri” scrie Emil Csallner în cartea „Fapte memorabile din ţinutul Nösen [o contribuţie la istoria oraşului, capitlului şi districtului Nösen, Bistritz, 1941]”.

Cartea a fost tradusă “din nemţeşte de Gelu Pavel – contabil în pensie, la Bistriţa, în 1952” – după cum o indică însemnările primelor pagini şi poate fi consultată la Sala de studiu a Direcţiei Judeţene Bistriţa-Năsăud a Arhivelor Naţionale.

Cum se practică şi în zilele noastre, oficialii de atunci ai cetăţii Bistriţa s-au simţit „datori” să ofere cadouri. Nu a fost vorba de mascote-struţi sau calendare şi agende cu Biserica Evanghelică din centru ci de lucruri mult mai practice precum căni de argint, linguri sau piei de animale: „Pentru regină – i se face cadou o cană de argint înflorat, la fel cancelarul şi prinţul primesc cîte un instrument muzical – cumpărând de la organistul Johannes cu 40 de fl medicul Martinus Brenner o cană de 26 de fl şi pentru ceilalţi, linguri de argint şi piei de jder – astfel că vizita regală a costat oraşul 573 florini şi 28 dinari – după cronica lui Friedrich Kramer din secolul 16.”

Era o sumă impresionantă pentru acele vremuri. Practic, turneul (electoral?:) al reginei a costat cât o casă: în acelaşi volum autorul precizează faptul că în 1533, Christian Pomarius Baumgarten cumpără casa lui Andreas Beuchel – mai cunoscută bistriţenilor drept „Casa Ioan Zidarul”, actualul restaurant „Central” – pentru suma de 500 de florini şi mai investeşte în ea încă 60, cu reparaţii, îmbunătăţiri sau modificări. Izabella nu s-a dovedit a fi la fel de generoasă precum bistriţenii: „Preoţilor, Izabela le confirmă toate drepturile date de regii anteriori” după care s-a „îndurat” să ofere încă trei bănuţi: studentul Petrus Ludovicus primeşte un florin de aur pentru călătoria la Universitatea din Wittemberg iar Laurentius Parvus-Klein primeşte şi el 2 florini de aur ajutor tot pentru Wittemberg.

O decizie controversată, de ultim moment: Izabela a poruncit ca banii pe care oraşul ar fi trebui să-i plătească drept contribuţie casei regale maghiare – adică aproape 8000 de florini – să-i fie daţi ei personal şi nu cancelarului, cum se obişnuia. Ce-o fi făcut regina cu acei 8000 de florini? A reuşit să-i cheltuie într-adevăr pentru interese obşteşti sau dimpotrivă, i-a tocat pentru capriciile ei de regină? 

Cronicarul nu ştie să ne mărturisească asemenea detalii. Cert este faptul că regina, împreună cu fiul ei Ioan Sigismund – viitor principe al Transilvaniei din 1570 – au răvăşit, pentru o vreme, cu vizita lor, viaţa liniştită a burgului nostru medieval.

6126 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro