Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  212 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



MISTERELE Bistriţei: Una dintre farsele istoriei, surprinsă în cel mai vechi film-document cu Bistriţa!

16/11/2013 14:47:55 Ioana BRADEA  
Cu greu şi-ar fi putut imagina bistriţenii secolului trecut care aveau de aşteptat încremeniţi cu orele pentru a-şi face o fotografie – aparatele foto şi video ultimul răcnet de care ne bucurăm azi. Printre cele mai vechi fotografii din Bistriţa se află o imagine de la sfârşitul anilor 1800. Când a fost realizat însă cel mai vechi film...?

Una dintre cele mai vechi fotografii ale oraşului datează din 1891 şi reprezintă o imagine a Străzii Spitalului – actuala Gheorghe Şincai. Se întrezăresc, pe vechea stradă, siluetele unor femei în rochii de epocă, felinarele care mărginesc străduţa dar şi un domn în frac şi baston, ieşit la plimbare, probabil.

În schimb, una dintre cele mai vechi filmări realizate la Bistriţa (dacă nu cumva cea mai veche) evocă un moment comico-dramatic – petrecut într-o zi de toamnă, la Bistriţa, acum mai bine de 70 de ani, pe la începutul lui septembrie 1940.

Momentul este descris de  Alexandru Pintelei şi Horst Göbbel în cartea „Punct crucial în Ardealul de Nord” ca fiind una dintre cele mai amare farse ale istoriei oraşului: „...Ziua de 9 septembrie 1940 a fost pentru oficialităţile săseşti ale Bistriţei o adevărată zi a farsei. La scurt timp de la anunţarea dictatului de la Viena, în Bistriţa se răspândeşte zvonul că, în locul trupelor române ce trebuiau să părăsescă oraşul, vor veni trupe germane... Ca urmare, vestea marelui marş german prin Bistriţa trebuia să devină realitate pe 9 septembrie. Pentru ca oraşul – pe lângă caracterul său arhitectonic – să ofere şi o privelişte de ansamblu de nuanţă germană, Statul Major de Criză a mobilizat din satele săseşti înconjurătoare sute de femei şi bărbaţi purtând costume populare...”

Obiceiul a fost preluat şi de oficialităţile comuniste de mai târziu, care, la fiecare vizită oficială a tovarăşului Nicolae Ceauşescu şi a consoartei sale – „mobilizau” forţat – mii de oameni instruiţi să scandeze şi să aplaude numele conducătorilor „iubiţi”.

În 1940, saşii au fost postaţide-o parte şi de alta a străzilor ce duceau spre Piaţa Centrală a oraşului, în timp ce, din maghiarii oraşului s-a organizat un singur rând de 100 de metri.

„Piaţa Centrală şi principalele străzi au fost împodobite cu steaguri săseşti, steaguri germane cu zvastica şi câteva steaguri italiene. Steagurile maghiare erau foarte puţine, pentru că în timpul scurt şi lipsa de stofă n-au permis confecţionarea lor. Nici un steag românesc nu era de văzut cu acel prilej” mai povestesc autorii volumului care adaugă că – în dimineaţa zilei de 9 septembrie – oficialităţile bistriţene aveau să se confrunte cu o surpriză de proporţii...!  

„După această mare mobilizare umană, abia în dimineaţa zilei de 9 septembrie se află că în Bistriţa nu vor sosi trupe germane, ci numai trupe maghiare. Modul de dispunere al celor prezenţi era gândit pentru o intrare a trupelor germane dinspre partea de jos a oraşului, însă trupele maghiare aveau să pătrundă prin partea de nord a oraşului, adică dinspre Năsăud...”

Prevăzut a începe la ora 9.00, marşul trupelor maghiare a avut loc abia după ora amiezii. Între timp, la ora 11.00, ceasul din turnul Bisericii Evanghelice din centrul oraşului este dat în urmă cu o oră, dupa ora oficială de la Budapesta. Prin mulţime îşi fac prezenţa mulţi agenţi maghiari,  „care impun saşilor să strige în ungureşte „Éljen” (Trăiască!) deoarece ei nu stăpâneau această limbă.

Prilejul oferit de defectarea unui tanc exact în faţa tribunei oficiale  şi întreruperea marşului militar – este folosit de Robert Clemens pentru a spune în limba germană, câteva cuvinte de bun-venit noilor stăpâni. „Tot acum, sarcina cea mai grea şi delicată a avut-o protopopul greco-catolic din Bistriţa, Coriolan Petringel, singura personalitate romnescă prezentă la această manifestaţie. Acesta, vizibil mişcat de durere, dar cu demnitate, a rostit în limba română următoarele cuvinte: „....Bine aţi venit...”.


Foto & Sursa @ Laurenţiu Grec

 

10926 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro