Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  80 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



MISTERELE BISTRITEI: Turnurile Cetatii Bistrita, embleme ale sigurantei si puterii

15/02/2012 15:03:08 Mariana NASAUDEAN  
Istoria orasului medieval Bistrita impleteste bogate elemente de fortificatie. O parte dintre acestea sunt cele 18 turnuri cu care era intarita cetatea Bistritei, dintre care a ramas in picioare doar Turnul Dogarilor.

Constructia acestor turnuri a inceput in a doua jumatate a secolului XV. In acea perioada locuitorii din zona au inceput inaltarea unei constructii cu rol de protectie pentru cetate.

Legile vremii prevedeau ca o asezare poate fi considerata oras numai daca reusea sa construiasca o fortificatie de piatra. Pe langa aceasta cerinta, trebuia ca asezarea respectiva sa fie capabila sa intretina o armata proprie.

Pe langa delimitarea fizica a spatiului realizata prin contructia de piatra, aceasta avea si rolul de a conferi un anumit statut locuitorilor din zona. Ridicare unei constructii de acest fel la Bistrita a implicat un efort financiar deosebit din partea locuitorilor.

Inaltarea acestui edificiu presupunea imbinarea cat mai eficienta a resurselor materiale, dar si folosirea optima a terenului, astfel incat sa se asigure un grad de protectie cat mai ridicat pentru locuitorii din zona si bunurile acestora.

Zona nu era una care sa asigure securitate locuitorilor. Amplasarea cetatii o facea greu de aparat, insa cei care s-au ocupat de inaltarea zidului de protectie au trebuit sa gaseasca cea mai potrivita formula de constructie. In acest sens s-au folosit de resursele din imprejurimi: in zona mlastinoasa din apropierea cetatii au amenajat mori, care erau folosite atat pentru a face faina, dar aveau si un rol de protectie.

Dezvoltarea zonei a continuat cu constructia unui sistem de porti si turnuri, specifice orasului medieval. Edificiul a intrat in circuitul cetatii dupa doua decenii, iar apoi s-au facut o serie de imbunatatiri. Ramasitele acestei fortificatii arata ca zidurile ar fi avut o inaltime de aproximativ 10 metri si o grosime ce depasea un metru.

In urmatorii ani constructia a fost imbunatatita cu turnuri, care sa asigure o mai buna protectie in caz de primejdie. Aceste turnuri erau folosite pentru a observa daca asupra cetatii se indrepta vreun pericol.

Cele 18 turnuri construite in acea perioada erau botezate dupa breslele mestesugaresti din cetate. Astfel ca dogarii, tamplarii, macelarii, croitorii, dar nu numai, se puteau mandri ca turnurile au fost numite dupa breasla lor.

Evenimentele istorice nefavorabile au ocolit Bistrita, iar structura de aparare si rezistenta a acesteia a ramas la fel, in cea mai mare parte. In urma ordinelor primite in 1863 de la Viena, locuitorii burgului bistritean au fost nevoiti sa darame fortificatiile, turnurile si portile. Acest lucru avea o semnificatie simbolica de victorie a prezentului asupra trecului.

Bistrita a fost una dintre cele mai insemnate cetati medievale din Transilvania. Vremurile au sters de pe harta fizica a orasului edificiile inaltate in acea perioada, insa Turnul Dogarilor a ramas in picioare pentru duce mai departe o farama din istoria perioadei respective.

vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro