Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  208 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



MISTERELE Bistriței: Tratament fără medicamente. La șapte hornoaie!

05/10/2014 10:06:13 Ioana BRADEA  
„Aveam la Şcoala de Ucenici din Bistriţa, în 1939, un coleg, ucenic cojocar care s-a îmbolnăvit de o formă gravă de furunculoză, era plin de buboaie purulente şi urât mirositoare pe gât şi pe antebraţe, foarte dureroase. Medicul, văzând că medicamentele nu dau nici un rezultat, i-a recomandat o casă de toleranţă: „La şapte hornoaie”.

Tratament nemedicamentos

Aveam la Şcoala de Ucenici din Bistriţa, în 1939, un coleg cu un an mai mare decât mine, ucenic cojocar. Acesta s-a îmbolnăvit de o formă gravă de furunculoză, era plin de buboaie purulente şi urât mirositoare pe gât şi pe antebraţe, foarte dureroase.

Medicul de la Casa Cercuală i-a prescris un tratament medicamentos şi i-a dat scutire de la şcoală, dar în zadar. Un buboi dispărea şi alte două, trei apăreau. Trebuie spus că acest coleg al meu era foarte dezvoltat fizic pentru vârsta lui de 18 ani, era înalt şi corpolent.

Doctorul, văzând că tratamentul medicamentos nu dă nici un rezultat, i-a prelungit concediul medical şi i-a recomandat să meargă de trei ori pe săptămână la casa de toleranţă, un stabiliment situat în capătul dinspre gară al actualului bulevard Decebal, numit „La şapte hornoaie”. Atâtea hornuri avea acea casă.

Patronul atelierului unde colegul meu făcea ucenicie a trebuit să plătească „tratamentul” nemedicamentos al ucenicului său supradezvoltat, câte 25 lei pe „şedinţă”.

Bolnavul locuia la cămin, mânca la cantina şcolii, situate în clădirea actualei Şcoli Sfânta Maria, se plimba toată ziua prin oraş iar de trei ori pe săptămână mergea la „tratament” pe banii patronului.

După o lună, boala a stagnat iar furunculii nou apărunţi erau mai puţin virulenţi şi numeroşi. La control, medicul i-a prelungit concediul şi tratamentul cu încă o lună.

Aşa a scăpat colegul meu de acea boală neplăcută la vedere şi urât mirositoare datorată, după spusele medicului, îngroşării sângelui.

 

CROCHIU

Nume: Parasca Ioan

Data şi locul naşterii: 1903, Lechinţa, sat săsesc cu vin bun;

Naţionalitate: român

Stare civilă: căsătorit cu Maria, casnică, doi copii 

Ocupaţie: tâmplar de binale, meseriaş bun, care a învăţat meserie în atelierul Sighter din Lechinţa

Situaţia militară: încorporare la 20 de ani, stagiu militar de 4 ani efectuat la termen, adică la vârsta de 21 de ani

N.B.:  Comisia de recrutare, în euforia aburilor de alcool emanaţi de renumitul vin de Lechinţa şi în virtutea inerţiei, a trecut pe foaia de recrutare, la rubrica naţionalitate, sas. Greşeala trece neobservată

Parcurs: trăieşte cu familia la Bucureşti, lucrează la o fabrică de binale, îşi petrece concediile la Lechinţa. La începerea marelui război este mobilizat, luptă împotriva ruşilor până în 1942, când este retras de pe front şi lucrează într-un atelier de tâmplărie al armatei.

Iarna anului 1945: nemţii deportează în Siberia persoanele de etnie săsească, bărbaţi şi femei. Verifică şi listele de încorporare în armată.

Sfârşit: «sasul» de origine română Parasca Ioan este deportat în Siberia.

 

(Din amintirile lui Pavel Târnovan)

 

Pavel Târnovan s-a născut în 1921, în satul Măgurele, comuna Mărișelu, județul Bistrița-Năsăud. Rămas orfan de la vârsta de 6 ani, a fost crescut în familia unei surori vitrege din Lechința, a urmat cursurile școlii primare și generale din Lechința și apoi pe cele ale Școlii de Ucenici din Bistrița, învățând meseria de pantofar. După război a urmat cursurile Școlii Tehnice de Cooperație din București specializându-se în profesia de contabil, pe care a practicat-o până la pensionarea sa, în 1981.

A ocupat mai multe funcții de conducere care i-au adus respectul colaboratorilor și al sublaternilor săi iar anul trecut a publicat, la Editura Charmides un volum de memorii intitulat „Viața era frumoasă” – un volum savuros, plin de amintiri riguros și emoționant consemnate de acest „martor și actor anonim al unui secol de istorie pe viu”. Cele două fragmente de mai sus ar fi putut să facă parte din acel volum, însă ele au fost scrise după publicarea cărții...

9180 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro