Sarbatoarea Sfantului Nicolae este consemnata in aproape toate calendarele la data de 6 decembrie. Sfantul este cunoscut ca fiind ocrotitorul copiilor, casatoriilor si al saracilor. Biserica Evanghelica a purtat acest hram pana in 1504, iar sub balconul bisericii inca se pastreaza o sculptura a sfantului.
In timpul vietii sale, Sfantul Nicolae a facut multe minuni, iar prin viata sa deosebita a fost numit arhiereu. Si dupa moartea sa au fost consemnate minuni ca fiind facute de acesta. Din aceasta cauza, acest sfant este numit in calendarul ortodox “facator de minuni”.
Data de 6 decembrie este una dintre cele mai asteptate sarabatori, mai ales de catre copii, care stiu ca in dimineata acestei zile isi gasesc papucii plini cu cadouri.
In oras exista cateva simboluri ale Sfantului Nicolae. Acesta este reprezentat in cateva sculpturi in piatra, iar istoria Bisericii Evanghelice este strans legata de acest sfant pana la Marea Schisma din 1504.
“Sub balconul Bisericii Evanghelice exista o sculptura a Sfantului Nicolae, impreuna cu alte sculpturi. De asemenea, mai exista o sculptura facuta la Casa Parohiala de pe strada Dornei. Acestea sunt sculpturi gotice din secolul XV. Biserica din Piata Centrala a avut hramul Sfantului Nicolae pana in 1504, cand sasii au trecut la catolicism”, explica pentru Bistritenul.ro istoricul Vasile Duda.
Sfantul Nicolae este reprezentat si in judet prin bisericile care poarta acest hram. Conform reprezentantilor Protopopiatului Ortodox Bistrita, in judet exista cinci biserici ortodoxe care poarta hramul Sfantului Nicolae. Acestea sunt la Viisoara, Prundu Bargaului, Orheiu Bistritei, Rusu Bargalui. De asemenea, si biserica ce se construieste intre Bistrita si Viisoara este ocrotita de acest sfant.