Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  66 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



MISTERELE BISTRITEI: Secretele celei mai vechi cladiri din Bistrita - Manastirea minorita

01/12/2011 13:00:00 Cristina MILEA  
Cea mai veche constructie din Bistrita este biserica minoritilor sau "Biserica de la Coroana", cum este ea cunoscuta astazi. Construita in partea de est a orasului vechi, in spatele bisericii se mai poate vedea si astazi zidul vechii cetati a orasului. Biserica a fost ridicata intre anii 1270 - 1280.

Istoria frumoasei biserici care astazi are trei hramuri (Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril, Intrarea in Biserica a Maicii Domnului si Pogorarea Sfantului Duh) spune ca aceasta a fost o vreme si hambar unde locuitorii orasului isi tineau produsele agricole. In secolul al XIII-lea, la Bistrita s-au asezat trei ordine monahale catolice: franciscanii, ospitalitii si dominicanii.

Fondatorul ordinului fratilor minoriti sau ordinul franciscanilor, a fost Sfantul Francisc de Assisi. Acest ordin a fost intemeiat in anul 1223 in Transilvania, cele mai timpurii convente ale ordinului fiind la Sibiu si Bistrita. Ordinul franciscanilor a fost atestat la Bistrita in anul 1268 si a intemeiat o manastire cu biserica si chilii.

Construita incepand cu anul 1270 in stil gotic timpuriu, monumentul a suferit de-a lungul vremii numeroase transformari. Manastirea a fost zidita de catre calugari misionari si de mesteri iscusiti din ordinul calugaresc romano-catolic al Cistercienilor. In anul 1295, Bistrita avea parohie catolica si, pe langa ajutoarele banesti trimise de Vatican, la edificarea manastirii au mai contribuit si credinciosii.

Din acest ansamblu se mai pastreaza azi numai vechea biserica a manastirii, unde functioneaza biserica parohiala ortodoxa. In anul 1336, Episcopul Transilvaniei - Andrei Szekey a dat manastirea ordinului minoritilor “Orde Fratrum Minorum” care a fost introdus in Transilvania prin anul 1230.

Odata cu plecarea in 1541 a minoritilor din cetatea Bistritei, monumentul a fost transformat intr-un hambar si pivnita de vinuri. Din cauza luptelor religioase biserica a fost folosita mai bine de 200 de ani ca si loc de depozitare. In anul 1543, in Bistrita inceteaza sa mai fie parohie romano-catolica, sasii trecand la religia luterana.

In anul 1724, religia romano-catolica a reaparut in Bistrita si biserica a fost refacuta. Istoricii spun ca in anul 1895 cladirea a fost cumparata de la sasi cu 35.000 de florini de catre romani care nu aveau voie sa isi construiasca biserica in interiorul orasului.

13021 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro