Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  263 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Misterele Bistriţei: Printre cei mai bogaţi bistriţeni ai cetăţii – şi farmaciştii!

27/04/2013 14:34:05 Ioana BRADEA  
Farmaciştii erau printre cei mai înstăriţi cetăţeni ai Bistriţei – dacă nu în zilele noastre măcar în istoria veche a oraşului. Prima şi cea mai veche farmacie din Bistriţa – având un nume misterios şi aproape conspirativ („Vulturul Negru”!) a fost înfiinţată în 1516 în imobilul cu numărul 37 din Piaţa Centrală.

„În anul 1516 se fondează farmacia Vulturul Negru care la întocmirea acestei istorii se află în proprietatea lui Albert  Melzer” scrie Emil Csallner în cartea „Fapte memorabile din ţinutul Nösen [o contribuţie la istoria oraşului, capitlului şi districtului Nösen, Bistritz, 1941]”. Cartea a fost tradusă “din nemţeşte de Gelu Pavel – contabil în pensie, la Bistriţa, în 1952” – după cum o indică însemnările primelor pagini şi poate fi consultată la Sala de studiu a Direcţiei Judeţene Bistriţa-Năsăud a Arhivelor Naţionale.

„Farmacia Vulturul Negru a fost a treia ca vechime din Transilvania. Acest lucru îl menţionează Gustav Graef în articolul său despre farmaciile bistriţene publicat în volumul 5 a lui Ernst Wagner (Contribuţii la istoria oraşului Bistriţa. p. 137-144) şi în volumul editat de Guido Fabritius, Contribuţii la istoria farmaciilor şi farmaciştilor germani din Transilvania, Drabenderhöhe 1986). În această carte sunt menţionate toate farmaciile din nordul Ardealului iar autorul acestui capitol este tot Gustav Graef – fiul lui Gustav Gottlieb Graef (1875-1965), proprietarul farmaciei "Kronen-Apotheke" (Farmacia Coroana sau a Coroanei) situată vizavi de Primărie, lângă pasajul pe care saşii îl numesc Goldschmiedgässchen (Pasajul aurarilor) sau pasajul lui Braedt.”  explică istoricul de artă Vasile Duda.

Acolo unde pe vremuri se afla Farmacia Coroanei, adică în Piaţa Centrală, la numărul 7, acum se află tot o farmacie, Remedia. Este a treia farmacie ca vechime din Bistriţa, a doua – după Vulturul Negru – fiind Farmacia Minerva, fondată în 1772 şi situată exact acolo unde înainte de 1989 funcţiona un aprozar iar acum se află Galeria de Arte Arcade 24.

Un alt amănunt interesant: în 1516, „Vulturul negru” era în proprietatea oraşului iar farmacistul era „angajat orăşenesc” avându-l drept director pe medicul cetăţii. „Din registrele oraşului reies şi salariile avute de farmacişti şi anume – în anul înfiinţării, farmacistul Martinus are un salariu de 10 floreni iar în anul 1701 farmacistul Johann Gödelius are deja 50 de floreni.

Farmaciştii se numărau, care va să zică, printre cei mai înstăriţi oameni ai Bistriţei: în 22 martie 1531, farmacistul Andreas îşi permitea să ia drept amanet casa lui Andreas Beuchel, fost primar al oraşului, fugit pe atunci din oraş.

După 1703, farmacia ajunge în proprietate privată, „semn că oraşul se afla într-o jenă financiară. Primul proprietar care pare sigur ar fi fost Sigismund Moser, care la anul 1728 o vînduse lui Mihail Fritsch cu 1000 de floreni. În decursul anilor, proprietarii se schimbă des – totuşi ei erau persoane nobile dintre saşi care făceau cinste numelui german...” mai scrie Emil Csallner.

În preajma anului 1800 farmacistul „Vulturului Negru” se remarca prin realizarea unei prezentări a plantelor şi a florei ţinutului, catalogând peste 300 de specii, conform Manualuuil de Cultură şi Civilizaţie la Bistriţa, scris de Vasile Duda, Corneliu Gaiu, Guenter Klein şi Nicoleta Toma).

Pentru alte poveşti referitoare la istoria şi civilizaţia Bistriţei, puteţi consulta şi:

http://www.liceuldeartecbaba.ro/index.php?option=com_filecabinet&view=files&id=2

9472 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro