Putini sunt bistritenii care stiu ca in ciuda faptului ca vechiul burg medieval Bistrita avea un sistem de fortificatie foarte elaborat, prima forma de aparare a orasului a fost o cetate fortificata situata pe Dealul Targului, in zona Statiunii Pomicole.
Fosta Cetate a Bistritei este considerata de arheologi ca fiind cea mai mare constructie de acest gen din Transilvania, dimensiunile descoperite in urma sapaturilor arheologie fiind de-a dreptul impresionante, 670 de metri lungime si intre 70 si 90 de metri latime. Fortificatia avea o forma ovala, foarte alungita.
„Este cea mai mare fortificatie de acest gen din Transilvania. Elementele componente ale cetatii sunt zidurile de piatra bruta, avand grosimea de 1,2 metri, santuri si valuri de aparare“, explica cercetatorul Gabriela Radulescu de la Muzeul Judetean Bistria Nasaud.
Este dificil de stabilit exact cand a fost construita cetatea, dar se stie exact faptul ca in 1272 aceasta era deja ridicata si isi indeplinea rolul de aparare pentru care a fost construita.
„Pe podeaua unei incaperi a fost descoperita o moneda de argint de la Stefan al V-lea. Este una dintre rarele ocazii in care materialul provenit din astfel de complexe poate fi datat atat de exact“, adauga arheologul.
Desi rolul Cetatii era unul de aparare a orasului, relatiile dintre cei doi castelani, mentionati de documente, si locuitorii burgului sasesc nu au fost intotdeauna cele mai bune.
Cercetatorii au descoperit ca in 1457, de exemplu, orasul din vale a fost incendiat de catre soldatii castelanilor dupa ce bistritenii au asediat in prima faza Cetatea. Aceste neintelegeri dintre cetatenii orasului si cei care locuiau pe deal au dus la demolarea intr-un final a fortificatiei. Dupa ce au cumparat-o de la regele Matei Corvin pentru 6000 de florini de aur, bistritenii au demolat-o si au folosit piatra de acolo pentru zidurile orasului.
Legende privind Cetatea din Dealul Targului au ramas insa pana astazi, unele scrieri romantice ale unor sasi care au trait mult mai tarziu, povestesc despre existenta unui tunel urias care incepe din Biserica Evanghelica si care ar avea iesirea in fosta cetate de pe deal.
Legenda spune ca tunelul ar fi fost sapat undeva la sfarsitul secolului XIII si era atat de mare incat prin el incapeau care trase de cai si toata populatia orasului. Disparitia tunelului s-ar datora unei alunecari de pamant care a acoperit iesirea din tunel. Intrarea din biserica a fost sigilata, pentru ca nimeni sa nu mai patrunda vreodata in tunel, dat fiind pericolul la care se supunea.