Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  238 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



MISTERELE BISTRITEI: Prima cetate a orasului era pe Dealul Targului

17/10/2011 09:07:07 Cristina MILEA  
Putini sunt bistritenii care stiu ca in ciuda faptului ca vechiul burg medieval Bistrita avea un sistem de fortificatie foarte elaborat, prima forma de aparare a orasului a fost o cetate fortificata situata pe Dealul Targului, in zona Statiunii Pomicole.

Fosta Cetate a Bistritei este considerata de arheologi ca fiind cea mai mare constructie de acest gen din Transilvania, dimensiunile descoperite in urma sapaturilor arheologie fiind de-a dreptul impresionante, 670 de metri lungime si intre 70 si 90 de metri latime. Fortificatia avea o forma ovala, foarte alungita.

„Este cea mai mare fortificatie de acest gen din Transilvania. Elementele componente ale cetatii sunt zidurile de piatra bruta, avand grosimea de 1,2 metri, santuri si valuri de aparare“, explica cercetatorul Gabriela Radulescu de la Muzeul Judetean Bistria Nasaud.

Este dificil de stabilit exact cand a fost construita cetatea, dar se stie exact faptul ca in 1272 aceasta era deja ridicata si isi indeplinea rolul de aparare pentru care a fost construita.

„Pe podeaua unei incaperi a fost descoperita o moneda de argint de la Stefan al V-lea. Este una dintre rarele ocazii in care materialul provenit din astfel de complexe poate fi datat atat de exact“, adauga arheologul.

Desi rolul Cetatii era unul de aparare a orasului, relatiile dintre cei doi castelani, mentionati de documente, si locuitorii burgului sasesc nu au fost intotdeauna cele mai bune.

Cercetatorii au descoperit ca in 1457, de exemplu, orasul din vale a fost incendiat de catre soldatii castelanilor dupa ce bistritenii au asediat in prima faza Cetatea. Aceste neintelegeri dintre cetatenii orasului si cei care locuiau pe deal au dus la demolarea intr-un final a fortificatiei. Dupa ce au cumparat-o de la regele Matei Corvin pentru 6000 de florini de aur, bistritenii au demolat-o si au folosit piatra de acolo pentru zidurile orasului.

Legende privind Cetatea din Dealul Targului au ramas insa pana astazi, unele scrieri romantice ale unor sasi care au trait mult mai tarziu, povestesc despre existenta unui tunel urias care incepe din Biserica Evanghelica si care ar avea iesirea in fosta cetate de pe deal.

Legenda spune ca tunelul ar fi fost sapat undeva la sfarsitul secolului XIII si era atat de mare incat prin el incapeau care trase de cai si toata populatia orasului. Disparitia tunelului s-ar datora unei alunecari de pamant care a acoperit iesirea din tunel. Intrarea din biserica a fost sigilata, pentru ca nimeni sa nu mai patrunda vreodata in tunel, dat fiind pericolul la care se supunea.

11174 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro