În vremurile demult apuse, când internetul sau mobilul nu existau nici în cele mai fanteziste vise şi când informaţiile circulau cu viteza unui melc – una din cele mai singure metode de a afla ceva despre infractori era să oferi oamenilor anumite recompense. Pentru prinderea bandiţilor, Ministerul de Interne oferea regulat sute de mii de lei!
Un premiu imens de 100.000 de lei a fost oferit de Ministerul de Interne pentru prinderea autorilor atacului banditesc din 5 mai 1929. Anunţul suna cam aşa: „PREMIU DE 100.000 LEI locuitorilor orăşeni sau săteni care vor face arătări ce vor înlesni descoperirea autorilor atacului banditesc de pe şoseaua Bucureşti – Mogoşoaia din noaptea de Luni 5 Mai a.c!”
Se pare că premiul era atât de consistent şi pentru că victimele acestui atac au fost Doamna Contesă Szemneck, soţia Domnului ministru al Poloniei la Bucureşti, Domnii Citta Davilla, Ministrul României la Washington şi Charles Dewey, consilierul financiar al Poloniei.
Autorităţile au încercat la acea vreme să-i momească inclusiv pe autorii atacului banditesc: „Dacă cel ce va face arătările va fi unul dintre autorii faptului, pe lângă premiu, i se asigură indulgenţa”.
În finalul anunţului, erau amintite şi alte recompense acordate de minister: „Totdeodată, se face cunoscut că Ministerul a împărţit în anul 1929 DOUĂ PREMII DE 100.000 DE LEI şi UNUL DE 30.000 LEI locuitorilor care au contribuit prin arătările lor la prinderea bandiţilor din Tulcea, Ciuc şi Neamţ.”
Asemenea afişe împânzeau oraşele patriei în anii ’20-’30 şi nici Bistriţa nu făcea excepţie: unul dintre exemplare poate fi încă admirat într-o expoziţie a Direcţiei Judeţene a Arhivelor Naţionale din Bistriţa. Există, însă, prea puţine informaţii care să certifice faptul că vreun bistriţean a contribuit în mod direct la prinderea vreunui bandit.
Cert este, însă, că puţin mai târziu, unul dintre farmaciştii celebri ai vremii a exploatat plin de umor nevoia oamenilor de premii. Într-un anunţ publicitar publicat în „Săptămâna” (gazeta economică-culturală a oraşelor Bistriţa şi Năsăud), apărea în primăvara anului 1930 textul: „Premiul de 100.000 Lei se va cuveni aceluia care va putea descoperi următoarele secrete:
1. Când va creşte păr în chelie?
2. Când constipaţiile şi colita vor avea sfârşit?
3. Când exema va dispărea complet?
4. Când soţia se va bucura de frumuseţa bărbatului?”
Răspunsul este unul singur şi este transcris în acelaşi anunţ: „Atunci când apele de păr şi biofermenţii pentru tratamentul bolilor de mai sus se vor procura numai dela singura farmacie românească Dr Z ŞUTU, Bistriţa”!