Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  35 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Misterele Bistriţei: Pentru a ajunge la Cluj, bistriţenii aveau de parcurs un drum de 8 ore. Cu poştalionul!

14/10/2012 09:58:40 Ioana BRADEA  
A existat o vreme când drumul de la Bistriţa la Prundul Bârgăului se făcea într-o oră şi jumătate. Sau când, din oraşul nostru până la Cluj, bistriţenii aveau de parcurs un drum de aproape 8 ore. Era vremea poştalioanelor, a căruţelor trase de cai care transportau scrisori sau bunuri între oraşe – vremea în care timpul era incredibil de lung.

Apariţia curselor regulate ale poştalioanelor în Bistriţa a fost legată de începuturile activităţii poştale în Transilvania. În evul mediu exista o reţea de călăreţi şi curieri poştali ce străbăteau voievodatul la dispoziţia Principelui autonom iar aceşti călăreţi se ocupau şi de transportul corespondenţei, la nevoie.

Primele oficii poştale locale au început să fie organizate în perioada 1541 – 1688, acestea fiind impuse de introducerea poştalioanelor ce asigurau, pe lângă serviciile poştale, şi pe cele de transport de persoane.

Oraşele prin care trecea poştalionul erau obligate să asigure caii de schimb, pentru o deplasare mai rapidă, dar şi găzduirea şi cinstirea călătorilor. Cheltuielile trebuiau suportate de către municipalitate.

În 1667 au fost numiţi la Bistriţa primii directori de poştă: Johann Rosenauer şi Georg Parlaghi, cu sarcini precise de a se ocupa de aceste lucruri.

În lucrarea sa – „Bistriţa, nostalgii citadine” editată de Societatea de Concerte Bistriţa – Oscar Skrabel povesteşte că, la sfârşitul secolului XVIII au fost stabilite cursele regulate între principalele oraşe ale Transilvaniei care aveau legături şi cu ţările învecinate. Din Calendarium novum et vetus magnus principatus Transivaniae, ediţiile 1796 – 1836 se cunosc itinerariile poştalioanelor din Transilvania, nominalizarea principalilor magistraţi de poştă precum şi localităţile în care existau oficii poştale.

Pe actualul perimetru al judeţului nostru, principalul traseu al poştalioanelor era cel care lega Sibiul de Caşovia. Acest itinerar era străbătut în 44 de ore, cu halte mai importante la Sighişoara, Târgu-Mureş, Bistriţa, Suceava şi Cernăuţi, cu legătură spre Viena. Pe această rută, existau oficii poştale în Teaca, Bistriţa, Prundul Bârgăului, Iliuţa şi Tihuţa.

Dacă acum suntem obişnuiţi să traversăm şoselele la volanul unor maşini în câteva zeci de minute – atunci drumurile erau infinit mai lungi: de la Reghin la Teaca drumul dura o oră şi jumătate, de la Teaca la Bistriţa unui călător îi trebuiau două ore, iar de la Bistriţa la Prundul Bârgăului poştalionul se deplasa o oră şi jumătate.

Existau şi două trasee interne care se parcurgeau de două ori pe săptămână: de la Bistriţa la Cluj-Napoca poştalionul ajungea în 7 ore şi 45 de minute (cu opriri la Ciceu Cristeşti şi Şintereag) iar de la Bistriţa la Baia Mare drumul dura 10 ore.

Tot cu diligenţa, pe traseul de la Tihuţa la Poiana Ştampei, prin Pasul Bârgăului se va deplasa şi Jonathan Harker, eroul celebrului roman Dracula al lui Bram Stoker – în noaptea de 4 mai 1873 pentru a se întâlini, la miezul nopţii cu renumitul vampir – după o călătorie „cu poştalionul, de-a lungul râului verzui al Bistriţei, prin pasul Prundu-Bârgăului”...

7609 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro