Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  236 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



MISTERELE BISTRITEI: Legenda Ursulei, femeia de pe Biserica Evanghelica

23/10/2011 12:19:59 Cristina MILEA  
Primul nume feminin mentionat in istoria Bistritei este cel al Ursulei, o femeie bogata care a trait in secolul XVI si avea locuinta in zona complexului Sugalete.

Documentele o mentioneaza pe Ursula ca fiind vaduva lui Paul Forster, un sas bogat care a trait la sfarsitul secolului XV, inceputul secolului XVI. Mentiunea Ursulei face referire la o donatie pe care aceasta a facut-o in 1505 pentru restaurarea cladirii numarul 14 de Sugalete. Cladirea urma sa fie folosita de catre „Fraternitas beatae virginis“, o comunitate care cuprindea clerul orasului si al comunelor inconjuratoare.

„Ceea ce o face interesanta pe Ursula este faptul ca avea posibilitatea sa decida singura ce face cu banii pe care i-a mostenit de la sotul sau. Vorbim totusi de o perioada in care femeile nu aveau de multe ori dreptul nici macar sa mosteneasca numele sau averea familiei, ele erau obligate sa se casatoreasca pentru a putea mosteni averea familiei sau numele”, explica istoricul Vasile Duda.

Pornind de la informatiile concrete privind actiunile filantropice ale Ursulei in oras, romanticii secolului XIX au creat in jurul personajului o serie de legende. „In jurul figurii reprezentate pe aceasta piatra s-au tesut adevarate legende. O ipoteza spune ca figura de pe lespede ar fi un personaj feminin pe nume Ursula, intr-o atitudine razboinica. H. Wittstok amintea, in 1860, ca, dupa traditie, lespedea ar reprezenta figura unei persoane care a donat bisericii o parte a averii sale, contribuind astfel la refacerea cladirii, fiind vorba tot de un personaj feminin. O alta varianta presupune ca o femeie al carei copil, grav bolnav, s-a insanatosit miraculos, a facut bisericii o importanta donatie. Orasenii i-ar fi multumit figurandu-i chipul pe aceasta piatra“, prezinta arheologul Gabriela Radulescu legendele spuse in legatura cu singura reprezentare a unui personaj pe exteriorul Bisericii Evanghelice.

In memoria colectiva a ramas ideea ca Ursula este reprezentata pe cea mai veche lespede gasita in Biserica Evanghelica si care acum poate fi vazuta pe peretele exterior al bisericii. Realitatea istorica ar putea fi insa alta. „Figura invesmantata in haine de cavaler, blazonul compus din trei ciocane imbinate stelar, legenda realizata cu caracter in relief, au condus la ipoteza ca este vorba de fapt despre un personaj important al orasului, aflat probabil in legatura cu monetaria sau cu minele de argint si ca era de origine straina comunitatii locale“, arata tot Radulescu in lucrarea „Bistrita. O istorie urbana“.

9261 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro