Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  239 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



MISTERELE BISTRITEI: Legenda celui mai inalt turn din Transilvania

13/11/2011 13:38:45 Cristina MILEA  
Cu o inaltime de 76 de metri, turnul Bisericii Evanghelice din Bistrita este cunoscut drept cel mai inalt turn din Transilvania, acest lucru fiind o dovada in plus a faptului ca cel mai nordic dintre cele sapte burguri sasesti era si unul dintre cele mai puternice.

Istoricii au constatat ca in perioada medievala, inaltimea turnului bisericii din piata centrala a unui oras era o dovada a puterii orasului, motiv pentru care cetatenii orasului incercau sa angajeze arhitecti si constructori care sa realizeze turnuri cat mai inalte.

Intre cele sapte burguri sasesti din Transilvania, Bistrita avea cel mai inalt turn de biserica ceea ce nu a facut decat sa starneasca invidia celorlalti sasi. De aici a aparut si o legenda care se pare ca este mai cunoscuta in orasul Medias decat la noi in Bistrita, privind inaltimea turnului.

Legenda spune ca un grup de constructori si arhitecti din Medias au venit la Bistrita inainte de a incepe constructia la turnul bisericii lor. Bistritenii i-au primit pe acestia cu mare fast, i-au lasat sa urce in turn sa-l masoare cu o franghie, iar apoi i-au cinstit cu mancare si bautura. Sasii din Medias s-au intors in orasul lor si in functie de lungimea franghiei au construit turnul lor, gandindu-l cu un metru mai inalt decat al nostru. La sfintirea bisericii din Medias au fost invitati toti conducatorii celor sapte burguri, marea veste urmand sa fie cea referitoare la faptul ca turnul proaspat construit este cel mai mare din Transilvania. In momentul in care preotul se pregatea sa faca anuntul, bistritenii prezenti au scos o bucata din franghia cu care au masurat constructorii din Medias turnul nostru si au pus-o pe masa. Anuntul privind inaltimea turnului nu s-a mai facut niciodata, cei din Medias dandu-si seama ca au fost pacaliti de bistriteni, care, in timpul petrecerii de la Bistrita, le-au taiat o bucata din franghie.

Pe langa viclenie, bistritenii au fost ajutati si de hazard sa ramana pana astazi cu cel mai inalt turn din Transilvania. Dupa ce au scapat de amenintarea Mediasului, locul fruntas era sa le fie ocupat de catre turnul din Sebes, dar sasii de aici au fost atat de preocupati sa ridice un turn foarte inalt incat au negrijat fortificatiile orasului. Sebesul a fost atacat de turci, iar turnul a fost distrus nefiind niciodata terminat la dimensiunile la care se dorea. De aceea astazi altarul bisericii din Sebes este mult mai inalt decat restul bisericii.

In perioada urmatoare a trecut curentul gotic care sustinea ca bisericile, cu cat sunt mai inalte, cu atat sunt mai frumoase si a fost inlocuit de renascentism care se axa mai mult pe proportii armonioase decat pe inaltime si grandoare.

Istoricul de arta Vasile Duda spune ca inaltimea turnului este recunoscuta pana si la inceputul secolului XX. „Pe un calendar din 1912 in care apar imagini cu cladiri din cele sapte burguri sasesti transilvanene, deasupra imaginii cu Biserica Evanghelica este scris «Cel mai înalt turn din Transilvania» semn ca acest lucru era recunoscut de toata regiunea”, explica Duda.

12843 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro