Cu o inaltime de 76 de metri, turnul Bisericii Evanghelice din Bistrita este cunoscut drept cel mai inalt turn din Transilvania, acest lucru fiind o dovada in plus a faptului ca cel mai nordic dintre cele sapte burguri sasesti era si unul dintre cele mai puternice.
Istoricii au constatat ca in perioada medievala, inaltimea turnului bisericii din piata centrala a unui oras era o dovada a puterii orasului, motiv pentru care cetatenii orasului incercau sa angajeze arhitecti si constructori care sa realizeze turnuri cat mai inalte.
Intre cele sapte burguri sasesti din Transilvania, Bistrita avea cel mai inalt turn de biserica ceea ce nu a facut decat sa starneasca invidia celorlalti sasi. De aici a aparut si o legenda care se pare ca este mai cunoscuta in orasul Medias decat la noi in Bistrita, privind inaltimea turnului.
Legenda spune ca un grup de constructori si arhitecti din Medias au venit la Bistrita inainte de a incepe constructia la turnul bisericii lor. Bistritenii i-au primit pe acestia cu mare fast, i-au lasat sa urce in turn sa-l masoare cu o franghie, iar apoi i-au cinstit cu mancare si bautura. Sasii din Medias s-au intors in orasul lor si in functie de lungimea franghiei au construit turnul lor, gandindu-l cu un metru mai inalt decat al nostru. La sfintirea bisericii din Medias au fost invitati toti conducatorii celor sapte burguri, marea veste urmand sa fie cea referitoare la faptul ca turnul proaspat construit este cel mai mare din Transilvania. In momentul in care preotul se pregatea sa faca anuntul, bistritenii prezenti au scos o bucata din franghia cu care au masurat constructorii din Medias turnul nostru si au pus-o pe masa. Anuntul privind inaltimea turnului nu s-a mai facut niciodata, cei din Medias dandu-si seama ca au fost pacaliti de bistriteni, care, in timpul petrecerii de la Bistrita, le-au taiat o bucata din franghie.
Pe langa viclenie, bistritenii au fost ajutati si de hazard sa ramana pana astazi cu cel mai inalt turn din Transilvania. Dupa ce au scapat de amenintarea Mediasului, locul fruntas era sa le fie ocupat de catre turnul din Sebes, dar sasii de aici au fost atat de preocupati sa ridice un turn foarte inalt incat au negrijat fortificatiile orasului. Sebesul a fost atacat de turci, iar turnul a fost distrus nefiind niciodata terminat la dimensiunile la care se dorea. De aceea astazi altarul bisericii din Sebes este mult mai inalt decat restul bisericii.
In perioada urmatoare a trecut curentul gotic care sustinea ca bisericile, cu cat sunt mai inalte, cu atat sunt mai frumoase si a fost inlocuit de renascentism care se axa mai mult pe proportii armonioase decat pe inaltime si grandoare.
Istoricul de arta Vasile Duda spune ca inaltimea turnului este recunoscuta pana si la inceputul secolului XX. „Pe un calendar din 1912 in care apar imagini cu cladiri din cele sapte burguri sasesti transilvanene, deasupra imaginii cu Biserica Evanghelica este scris «Cel mai înalt turn din Transilvania» semn ca acest lucru era recunoscut de toata regiunea”, explica Duda.