Despre George Cosbuc toata lumea stie ca se trage din Bistrita-Nasaud, dar putina lume face legatura intre el si orasul Bistrita. Si mai putin cunoscute sunt cunoscute vizitele sale pe meleagurile natale.
Una dintre legaturile marelui poet cu Bistrita este fosta cafenea La Paulini, situata in perioada antebelica pe actualul pietonal Liviu Rebreanu, la numarul 27. Acolo se pare ca se intalneau sa-si bea cafeaua, dar si sa manance bucate pregatite de proprietarul localului, artistii si oamenii de cultura din Bistrita. Tot aici mergea de cate ori venea la Bistrita si poetul George Cosbuc pentru a se intalni cu prietenii sai. Atmosfera era intretinuta de Carol Goghi, poate cel mai mare muzician pe care l-a dat Bistrita vreodata, iar intelectualitatea aprecia localul pentru muzica romaneasca.
George Vasile Ratiu povesteste in cartea sa „Univers Cosbucian la Bistrita“ despre una dintre vizitele lui Cosbuc la Bistrita, in 1908, si reda si o poezioara pe care a scris-o acesta stand chiar la una dintre mesele cafenelei. „Noi rugam pe Protopopul/ Sa-si puna degraba clopul/ si sa vina inspre noi./ Noi suntem la Paulini/ si petrecem ca vecinii. Cu vin vechi si cheleneri noi“. Se pare ca poetul era alaturi de doi fosti colegi de scoala, George Matheiu si George Linul, iar poezia-invitatie ii era adresata unui fost profesor de-al lor, Grigore Pletosu, devenit intre timp protopop ortodox al Bistritei.
„La Paulini era un restaurant cu cafenea si hotel, situat in locul existent si astazi pe strada Lemnelor, actuala Liviu Rebreanu, la numarul 27, in care intelectualitatea romaneasca a tinutului obisnuia sa se intretina in diferite ocazii. Aici canta muzica populara romaneasca orchestra lui Carol Goghi Vestitul, un fel de Barbu Lautaru al locului. Acesta ii cantase si scriitorului savant Alexandru Odobescu in 1894, cand ne vizitase, trecand prin Bistrita“, arata Vasile Ratiu in cartea sa. Despre acelasi restaurant, Ratiu spune ca avea o servire ireprosabila cu bauturi alese dintre care nu lipsea berea si „Alasul cu rum“.
Cladirea in care a functionat cafeneaua a fost construita intre 1840 si 1880, avand ca destinatie functia de hotel restaurant. Oficial, „La Paulini“ se numea hotel „Coroana Regala“, iar restaurantul era numit „Schneider“, dar toata lumea il stia „La Paulini”.