La sfarsitul secolului al XIX-lea, institutiile financiar-bancare din Bistrita si Nasaud aveau prevazut in statut ca 2 pana la 5% din venituri sa fie donate activitatilor culturale. Din aceste fonduri se cumparau carti pentru locuitorii de la sate sau se plateau burse pentru studentii judetului.
Prima banca romaneasca din Bistrita – numita chiar Banca Bistriteana – a fost infiintata in 1887 de doi nasaudeni: Lica Danila si George Manu. Alaturi de bancile din Nasaud (Aurora si Mercur) institutia a sustinut peste 1000 de studenti carora le-a platit burse pentru trei, patru sau cinci ani, in functie de durata si specializarea studiilor. Dintre acesti studenti, 372 au absolvit facultati din Budapesta, Viena sau alte orase ale Imperiului Habsburgic din acele vremuri.
Acestea au fost doar cateva dintre punctele de atractie ale conferintei sustinute de profesorul universitar doctor Vasile Dobrescu, invitat la Bistrita, la Galeriile Arcade 24. Evenimentul a fost organizat de Biblioteca Judeteana Bistrita-Nasaud si Uniunea Artistilor Plastici din Bistrita si se inscrie in seria “Cadran”.
Istoricul si cercetatorul de la Universitate “Petru Maior” din Targu Mures a vorbit invitatilor despre “Formarea elitelor romanesti transilvanene in epoca moderna” si a povestit, intre altele, ca una dintre cele mai faimoase reviste culturale – Minerva – a fost initiata, in 1891, de un invatator din Bistrita. Era vorba despre George Curteanu, casier la Banca Bistriteana care a fost editorul si proprietarul publicatiei Minerva intre 1891 si 1894, acesta reusind sa atraga in paginile revistei numeroase talente literare ale vremii. Aparitia revistei a fost suspendata si datorita unor texte care sustineau miscarea memorandista.
O alta publicatie celebra a vremii, datorata elitelor, a fost si Revista Bistritei care a debutat in 1903, sub conducerea lui Virgil Onitu din Zagra si a reusit sa mentina aparitia acesteia pana in 1910.