Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  120 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



MISTERELE Bistriţei: Înjurături ca la uşa cortului printre călugării bistriţeni. Dar şi amenzi pe măsură!

05/10/2013 16:15:35 Ioana BRADEA  
Probabil că viaţa unui preot în cetatea Bistriţei medievale nu era tocmai uşoară: cronicarii povestesc despre moravurile decăzute ale feţelor bisericeşti şi despre apucăturile lor îndoielnice. Aflaţi probabil sub presiunea unor vremuri tulburi, violente şi mizerabile – călugării obişnuiau să cam înjure. „Plata” era însă pe măsură...

Greu să ne imaginăm în ziua de azi cum trăiau înaintaşii noştri în cetatea medievală a Bistriţei. Dacă la ora actuală înjurăturile fac parte din arta conversaţiei zilnice iar jignirile nu mai sunt o surpriză decât pentru urechile prea rafinate – în Bistriţa medievală lucrurile stăteau taman pe dos.

Cronicarii acelor vremuri povestesc despre moravurile decăzute ale feţelor bisericeşti şi despre faptul că acestea ajunseseră să-şi „permită” un limbaj mult prea colorat pentru gustul şi standardele acelei epoci.

Că moravurile vieţii ecleziasticilor au decăzut în acel timp ne arată şi o hotărâre adusă la o adunare a fraţilor călugări din district – ţinută la Herina, în 17 decembrie 1523” scrie Emil Csallner în cartea „Fapte memorabile din ţinutul Nösen [o contribuţie la istoria oraşului, capitlului şi districtului Nösen, Bistritz, 1941]”.

Cartea a fost tradusă “din nemţeşte de Gelu Pavel – contabil în pensie, la Bistriţa, în 1952”, după cum o indică însemnările primelor pagini şi poate fi consultată la Sala de studiu a Direcţiei Judeţene Bistriţa-Năsăud a Arhivelor Naţionale.

Cine în şedinţa capitlului jigneşte pe fratele său cu vorbiri injurioase sau jignitoare sau aduce ofense – să fie pedepsit cu 3 mărci de argint! Şi care nu ar vrea să plătească această amendă să fie scos din funcţia sa” mai scrie Emil Csallner.

Semn că limbajul deşănţat al feţelor bisericeşti devenise deja un „pericol” pentru societate, de vreme ce a fost necesar să se apeleze la amenzi usturătoare sau chiar ameninţări cu demisia.

Trei ani mai târziu, situaţia pare să se fi înrăutăţit, căci cronicarii vorbesc deja despre „preoţi nelegiuiţi”: „Străduinţa oraşului de a-şi întinde tot mai tare autoritatea şi influenţa asupra comunelor rurale fu încoronată de succes: regele Ludovic al II-lea, printr-o diplomă din 3 Mai 1526 îndreptăţeşte Consiliul Orăşenesc să-i înlocuiască pe preoţii nelegiuiţi (...) Şi astfel nu numai comunele Dipşa, Lechinţa şi Dumitra Mare ajung sub puterea Consiliului Orăşenesc ci şi toate celelalte comune aparţinătoare oraşului. Aproape 300 de ani şi-a exercitat oraşul acest drept cu eficacitate.” mai scrie Emil Csallner.

Tot în 1526 năvălesc turcii în Ungaria iar Voievodul Ardealului, Ioan Zapolya, a solicitat autorităţilor de la Bistriţa 500 de călăreţi aprovizionaţi cu soldă pe 2 luni. Ca şi cum n-ar fi fost de ajuns, Episcopul de Alba-Iulia a cerut consilierilor bistriţeni ca, în vederea năvălirii turceşti, să plătească impozitul de Sfântul Martin anticipativ.

Cu atâtea pe cap, nici nu e de mirare că preoţii şi călugării mai scăpau câte o înjurătură în şedinţe...

7655 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro