Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  71 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015MISTERELE Bistriţei: Împăratul Iosif al II-lea, implicat într-un accident „rutier”. Piatra de temelie a bisericii de pe Gheorghe Șincai...

16/09/2017 17:51:41 Ioana BRADEA  
Prin 1786, în timpul vizitei sale la Bistriţa, împăratul Iosif al II-lea a pus piatra de temelie pentru biserica catolică de pe strada Spitalului (Spitalgasse), actualmente Gheorghe Şincai. Tot atunci, Majestatea Sa a suferit şi un ciudat accident din care a scăpat doar graţie prezenţei sale de spirit şi a reacţiei rapide:

După înfiinţarea Regimentului grăniceresc năsăudean, în 1762, o preocupare importantă a autorităţilor din acele vremuri a fost construcţia de drumuri şi poduri, iniţiatorul şi conducătorul acestei acţiuni fiind colonelul Carol Enzemberg.

Au fost realizate atunci drumuri solide, pe întreg teritoriul regimentului – unele săpate în stâncă – şi construite poduri trainice din lemn”, citează autorii volumului Borgo Pass. Semnificaţii geografice, istorice şi culturale – Ioan Bâca şi Cristina Rusu, adăugând că, dintre aceste drumuri, relevante pentru Pasul Bârgăului sunt Drumul Romanilor şi Drumul Franciscan. Acesta din urmă era considerat de oamenii acelor vremuri unul dintre cele mai solide: „Prin anul 1847 acesta era drumul cel mai bun de piatră dintre toate drumurile Transilvaniei...

Dacă luăm în considerare originea medievală şi habsburgică a drumului, atunci denumirea sa trebuie legată de mitul „bunului împărat”, aşa cum a fost cunoscut împăratul Iosif al II-lea de către popor, cu ocazia celor trei vizite efectuate pe teritoriul grăniceresc – în 1773, 1783 şi 1786.

Se pare că, în timpul ultimei vizite, împăratul a inspectat personal, în Pasul Bârgău, felul în care avansau lucrările pentru amenajarea drumului imperial.

Dintr-o scrisoare adresată în 24 iulie 1786 de colonelul Heydendorf, care l-a găzduit pe împărat, generalului Christian Rall – aflăm că pe muntele Zimbroaia, Majestatea Sa a suferit un mic accident: ruda carului tras de boi în care se afla împăratul s-a rupt brusc, iar carul a pornit-o la vale, pe un povârniş, gata să se răstoarne.

Din fericire, împăratul a reacţionat imediat şi a sărit jos din car, scăpând teafăr din această întâmplare.

Prin 1786, în timpul acestei vizite, împăratul a pus piatra de temelie pentru biserica catolică de pe strada Spitalului (Spitalgasse) din Bistriţa, actualmente Gheorghe Şincai, pe frontispiciul căreia se află şi inscripţia: „Unui Dumnezeu şi Sfintei Treimi s-a edificat această Biserică de Iosif al II-lea, Împăratul Romanilor, în anul 1786

Prin urmare, sintagma „Împăratul Romanilor” – a supuşilor care aparţineau Imperiului romano-german – putea fi uşor transmisă pe cale orală, din generaţie în generaţie şi putea fi ataşată şi drumului în cauză – sub forma „Drumul Romanilor”.

 

Sursa – Borgo Pass. Semnificaţii geografice, istorice şi culturale de Ioan Bâca şi Cristina Rusu, Editura Argonaut, Cluj-Napoca. Cartea costă 15 lei şi poate fi cumpărată de la UBB Extensia Bistriţa sau luând legătura cu autorii (Ioan Bâca şi Cristina Rusu).

Foto @ Bistriţa de altădată

17488 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do
Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2022 Bistrițeanul.ro