Desi bistritenii nu au fost implicati direct in miscarile revolutionare de la 1848, in apropierea orasului s-au dat lupte intre trupele austriece si cele maghiare, iar in cimitirul evanghelic avem mormantul unuia dintre eroii acestor lupte.
Contele Wolf Baudissin Zinzendorf a fost singurul ofiter care si-a pierdut viata in lupta de la Crainimat, singura dusa in apropierea Bistritei in timpul revolutiei din 1848-1849.
Desi in timpul vietii nu a avut nici o legatura cu Bistrita, si-a gasit odihna vesnica in burgul sasec iar familia i-a ridicat o piatra funerara impozanta in micul cimitir sasesc, piatra care este remarcata de toti cei care au drum pe acolo.
Contele Baudissin provenea dintr-o familie nobila germana, cu adanci radacini in arta razboiului. S-a nascut la 19 septembrie 1819 in localitatea Pesen, in ducatul Holstein, in nordul Germaniei, dar s-a inrolat in armata habsburgica, asa cum cerea traditia familiei sale.
„In timpul Revolutiei de la 1848/49 a fost trimis cu Regimentul 5 de Dragoni “Printul Eugen de Savoia”, o unitate de cavalerie de elita, in Transilvania pentru a lupta contra trupelor revolutionare maghiare care ocupasera Transilvania”, arata istoricul Gunter Klein intr-un studiu al sau „In oglinda pietrelor funerare”.
Potrivit acestuia, Contele Baudissin a facut parte dintr-un comandament care a intrat in Transilvania prin pasul Tihuta si urma alaturi de granicerii de la Nasaud sa cucereasca Bistrita din mana maghiarilor. Acestia s-au retras din oras la Crainimat, acolo unde a si avut loc singura confruntare.
„In dimineata zilei de 18 februarie 1849, trupele imperiale au inceput asaltul asupra Crainimatului si au izbutit sa patrunda in sat. Trupele maghiare s-au retras spre Sieu-Magherus iar locotenentul-major, contele Wolf Baudissin a primit ordinul de a urmari cu un pluton de dragoni, trupele maghiare care se aflau in retragere. In fruntea cavaleristilor sai, Baudissin s-a indepartat prea mult de soldatii proprii si a fost surprins de un grup de husari maghiari care l-au ucis in lupta. A fost singurul ofiter habsburgic care a cazut in batalia de la Crainimat. In afara lui Baudissin, austriecii au mai pierdut 5 soldati la Crainimat, iar alti 13 au fost raniti. Deoarece era evanghelic de religie, superiorii lui Baudissin au decis sa-i aduca corpul neinsufletit la Bistrita, unde si-a gasit ultima odihna in Cimitirul Evanghelic C.A. din oras”, mai povesteste Gunter Klein.