Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  253 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



MISTERELE Bistriţei: Ei, ce vremuri...! George Enescu însuşi, într-un concert caritabil, la Bistriţa...!

09/11/2013 13:15:30 Ioana BRADEA  
Unii dintre noi îşi mai amintesc, ca prin vis, anul de graţie 1927 – anul în care (acum celebrul) George Enescu susţinea un concert caritabil la Bistriţa! A făcut-o pentru a susţine construirea primului lăcaş de cult ortodox din Bistriţa – biserica „Sfinţii Trei Ierarhi”, situată pe Strada Alexandru Odobescu.

Piatra de temelie a bisericii a fost pusă în anul 1927, iar primul său slujitor a fost Grigore Pletosu, profesorul de limba şi literatura română a poetului George Coşbuc, al Mitropolitului Nicolae Bălan şi al Patriarhului României, Miron Cristea.

Clădirea a fost înălţată pe strada Alexandru Odobescu între anii 1927-1938 iar la construirea edificiului a contribuit inclusiv marele compozitor George Enescu – în anii în care încă îşi compunea monumentala creaţie dramatică şi muzicală – Oedip, capodoperă pe care i-a dedicat-o Mariei Tescanu Rosetti – una dintre doamnele de onoare ale Reginei Maria care, după o căsătorie lamentabil eşuată cu prinţul Cantacuzino şi o pasiune pentru filozoful Nae Ionescu, a încercat să-şi dea foc turnându-şi acid pe faţă.

La auzul unei asemenea veşti, Enescu s-a întors rapid de la Paris la Bucureşti şi a vegheat la căpătâiul doamnei de care era îndrăgostit. În urma acestui episod, Maruca Rosetti-Cantacuzino a rămas desfigurată toată viaţa şi a apărut rareori în fotografii – doar purtând un voal negru pe faţă.

După 10 ani de la susţinerea concertului caritabil de la Bistriţa, în decembrie 1937, George Enescu s-a căsătorit cu ea şi a scris ultimele măsuri ale operei Oedip la conacul Marucăi din Tescani, într-un pavilion de vară ridicat pe o colină artificială din pământ, chiar în mijlocul pădurii.

Toate fondurile strânse în urma concertului susţinut de George Enescu în 1927, la Bistriţa, au fost donate pentru a ajuta la construcţia edificiului ortodox în timp ce o altă parte din fondurile necesare construcţiei au venit de la cadrele militare şi de la administraţia oraşului, precum şi din donaţiile credincioşilor.

În plus, pentru finalizarea lucrărilor, s-au primit ajutoare şi din fondul pădurilor grănicereşti de la Năsăud, s-au vândut cărămizi, ilustrate, s-au făcut împrumuturi bancare şi s-a primit ajutor bănesc de la Episcopia Clujului. Arhivele bisericii arată că edificiul a fost ridicat de maistrul Ioan Sasu, care a lucrat după planurile soţiei sale Elena Preda.

Din nefericire, pictura murală originală a edificiului a dispărut, odată cu restaurarea edificiului, între anii 1987-1990. Vechile picturi realizate de pictorul Ioan Herţeg au fost acoperite de altele noi, în stil religios, executate în tehnica tempera grasă. Iconostasul şi scaunele arhiereşti sculptate din lemn au fost restaurate tot în aceeaşi perioadă.

Sursa: www.primăriabistriţa.ro

Foto: wikipedia.ro

7787 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro