Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  226 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



MISTERELE BISTRIŢEI: Director de liceu

28/05/2012 11:19:15 Ioana BRADEA  
Timp de aproape patru secole, Gimnaziul Evanghelic a funcţionat într-o clădire situată în Piaţa Centrală, în locul actualei statui Andrei Mureşanu. Georg Fischer, al 99-lea director al Gimnaziului, a propus mutarea şcolii pe Aleea Măcelarilor (Republicii de azi) şi a reuşit să strângă pentru construirea noului sediu aproape 500.000 de coroane.

Creatorul noii clădiri gimnaziale (cea pe care o cunoaştem azi drept Colegiul „Liviu Rebreanu”) a fost Georg Fischer – cel mai longeviv director al Gimnaziului. A preluat conducerea acestei instituţii în anul 1882 şi a condus-o până în 1914, adică timp de 32 de ani, dintre care doar 4 ani i-a prins în sediul cel nou.

De performanţele longevităţii sale se apropie doar Constantin Rus, actualul director al Colegiului „Liviu Rebreanu”, care, cu unele întreruperi – s-a aflat în fruntea instituţiei timp de 20 de ani.

Pentru construirea noului sediu, Georg Fischer a făcut rost aproape 500.000 de coroane. Având în vedere că o coroană, în 1910, era echivalentul a 10 euro de astăzi – se constată că pentru noul sediu s-au cheltuit aproape 5 milioane de euro. În acest preţ nu erau incluse cheltuielile pentru canalizare şi instalaţia electrică.

Recomandarea sa de a ridica un nou edificiu gimnazial a fost aprobată de presbiteriul Bisericii Evanghelice în 28 august 1892. Noua clădire gimnazială a devenit proiectul vieţii lui Georg Fischer, pentru a cărui finalizare a muncit aproape 20 de ani.

Mai întâi au fost achiziţionate terenurile de pe Aleea Măcelarilor iar finanţarea a fost asigurată prin vânzarea vechilor clădiri, cumpărate de oraşul Bistriţa cu suma de 120.000 de coroane. Suma era departe de a fi suficientă, aşa că Georg Fischer a iniţiat o amplă acţiune de donaţii la care au participat toate instituţiile săseşti din oraş. Cele mai generoase donaţii: băncile Credit und Vorschussverein şi Bistritzer Distrikts Sparkassa AG care au contribuit cu 40.000 respectiv 42.000 de coroane. Kamilla Textoris a donat 4120 de coroane alături de alţi donatori individuali printre care şi numeroşi români, evrei şi maghiari – majoritatea, foşti elevi ai Gimnaziului care datorau ascensiunea lor socială acestei instituţii.

În final, din donaţii s-au strâns 156.764 de coroane dar finanţarea noii construcţii gimnaziale a putut fi acoperită doar datorită ajutorului primit de la Ministerul Culturii şi Învăţământului din Budapesta, care a mai disponibilizat 192.000 de coroane.

Clădirea de pe Aleea Măcelarilor a fost construită după planurile arhitectului vienez Paul Brang şi a costat, în final, 496.959 coroane, fără a fi incluse aici cheltuielile pentru canalizare şi instalaţia electrică.

Pe 1 aprilie 1908 s-au demarat lucrările – care au avansat într-un ritm atât de rapid încât clădirea a fost dată în folosinţă la începutul lunii septembrie 1910.

„O realizare culturală imensă a tuturor saşilor din Nosnerland – un monument grandios care aminteşte de covârşitoarea însemnătate pe care saşii ardeleni o acordau educaţiei şcolare...” scria Günter Klein, în Revista Bistriţei, într-un articol referitor la directorii saşi care s-au perindat pe la conducerea gimnaziului până în 1944.

Günter Klein mai precizează în articol că, pentru a celebra meritele deosebite ale directorului Georg Fischer, comunitatea evanghelică din Bistriţa a montat o placă comemorativă în holul de la intrarea în clădire cu textul: „Georg Fischer, Gymnasialdirektor 1882 – 1914, dem hochverdienten Schopfer dieses Baues, die dankbare Kirchengemainde” (Lui Georg Fischer, director de gimnaziu între 1882 – 1914, creatorului extrem de merituos al acestei clădiri – comunitatea bisericească recunoscătoare).

Placheta a fost demontată după 1945 împreună cu placheta comemorativă pe care se aflau numele elevilor căzuţi în Primul Război Mondial.

vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro